Најновије вести

Грачаница је двадесет година чекала Басару

Дом културе Грачаница организује изложбу вајара Светомира Арсића Басаре

 

Поводом обележавања седам векова постојања манастира Грачанице и седам векова од упокојења Светог краља Милутина Дом културе Грачаница, Галерија уметности „Приштина – Грачаница“ и Српска академија наука и уметности организују изложбу скулптура истакнутог уметника и академика Светомира Арсића Басаре. Ово је прва самостална изложба академика Басаре у Грачаници у његовој уметничкој каријери дугој шест деценија.
На изложби ће бити представљено девет скулптура из неколико Б асариних циклуса и примери појединачних скулптура на којима је аутор радио у периоду од 1998. до 2018. године.Скулптуре су израђене у комбинованој техници – дрво и метал и техници бронзе. Аутор поставке је Жаклина Марковић, кустос Галерије Српске академије наука и уметности. Она у уводном тексту који прати ову изложбу каже: „Светомир Арсић Басара осуђен на самосталност, сам је крчио пут кроз отворен простор уметности и најчешће суров свет друштвеног окружења. Вајар, теоретичар и приповедач у свом стваралачком опусу и након шест деценија тежи истинитом изразу. Његово стваралаштво одраз је снаге и доследности, један је од најзначајнијих српских скулптора друге половине XX века.“ Књижевник Живојин Ракочевић, директор Дома културе Грачаница у ауторском тексту каталога Басариних дела наводи:
“Светислава Арсића Басару, дечака чије плаве очи имају боју косовских фресака, двадесет година је чекала Грачаница. Срели су се у празничној години, седам векова од изградње манастира и седам векова од упокојења њеног ктитора Светог краља Стефана Милутина. Срели су се да нас заједно одведу на путовање на ком уметност и дух отварају врата вечности. Свечано отварање је у понедељак 13. децембра ове године у 19 часова у Галерији Дома културе„Грачаница“. Покровитељи изложбе су Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије, Скупштина града Приштина-Грачаница, Општина Грачаница, Министарство културе и информисања Републике Србије.
С.Ђукић

Подели на: