Најновије вести

Грачаница: Празнична литургија у манастиру

У порти манастира Грачаница служена је света архујерејска литургија поводом Видовдана, којој је присуствовало више стотина верника. Литургију је служио умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије уз саслужење игумана манастира Светих Архангела код Призрена оца Михајла, игумана манастира Драганац оца Илариона, те свештенства и монаштва Епархије рашко-призренске.

 

Због пандемије ковиђ19, ове године на је Видовдан дошло мање верника из централне Србије и региона. Испред капије манастира, представник Епархије дели маске верницима који их немају. Међутим, ретки су они који се апсолутно придржавају епидемиолиошких мера на које су апеловали и представници Епархије рашко-призренске, али и полиција, јавља РТВ Ким са лица места.
“Против крста ко се бори, увек ће изгубити битку, а поготово они који се боре против мртвих”, рекао је обраћајући се окупљенима у манастирској порти епископ Атанасије.
“Како је рекао херцеговачки песник Алекса Шантић ’гробови наши бориће се с вама’. (Они) не могу градити своју будућност на рушењу гробова, нити на прогањању деце наше. Судбина им је као и свих прогонитеља хришћана. Само да ми издржимо и постојимо на месту постојанства и достојанства нашега. У молитви истрајавати и што српска пословица каже, кадар бити стићи, понекад и утећи, повући се, а најважније на страшноме месту постојати. То постојанство ви имате овде, на великомученичком Косову и Метохији”, додао је владика.
“Нико нам га (Косово) не може узети, јер су кључеви КиМ у рукама великомученика Лазара. Његовим молитвама, Господе, спаси и укрепи у постојанству и достојанству твој народ косовско-метохијски”, закључио је владика Атанасије честитајући верницима данашњи троструки празник.
Данашњој литургији у Грачаници присуствовали су председник Привременог органа општине Приштина Љубинко Караџић, као и шеф руске канцеларије Андреј Лисовој.
Из Епархије је претходних дана апеловано на вернике да не носе обележја већ, евентуално, иконе светаца. Ипак, у манастирској порти је присутна и група људи у мајицама са ликом Милунке Савић.
Након литургије, мајкама са четворо и више деце традиционално је уручен орден Мајка девет Југовића. Ове године, подељена су два златна ордена и чак 14 сребрних.

Подели на: