Најновије вести

Грачаница: “Слатко срце” поделило глукомере здравственим установама

Удружење за борбу против дијабетеса “Слатко срце” из Грачанице, уочи 14. новембра светског дана борбе против те болести, поклонило је више апарата за контролу нивоа шећера у крви овдашњим здравственим установама.

 

Акцију поделе Глукомера, апарата уз помоћ кога се на једноставан и брз начин проверава ниво шећера у крви, удружење “Слатко срце” започело је уочи Светског дана борбе против дијабетеса.

Дому здравља у Грачаници уручена су два апарата, један за одељење Интервенција, а други за Саветовалиште за дијабетес.

Како је за Косово онлајн потврдио председник Удружења “Слатко срце” Бојан Мирковић, глукомери ће бити подељени и одељењима хирургије и гинеклогије у Болници “Симонида” у Грачаници.

“Поводом Светског дана борбе против дијабетеса поклонили смо глукомере у циљу побољшања квалитета живота особа са дијабетесом, али и онима који не болују од ове болести, а желе да провере своје здравствено стање на брз и ефикасан начин”, рекао је Мирковић.

Мирковић је истакао да Удружење блиско сарађује са Саветовалиштем за дијабетес при Дому здравља у Грачаници и да су до сада организовали више заједничких акција у циљу обавештавања становништа о правилној ишрани и начину живота, како би се на превентиван начин утицало на сузбијање те болести.

Светски дан дијабетеса обележава се у више од 160 земаља широм света, а на иницијативу Међународне дијабетолошке федерације и Светске здравствене организације тај дан је сврстан у календар јавног здравља и има за циљ скретање пажње светске јавности на дијабетес који представља значајан проблем за јавно здравље.

Подели на: