четвртак, 02. фебруара 2023. | 12:05
Најновије вести

Грачаница у бојама будућег века

Отворена изложба слика Николе Брадића у Дом културе – Зубин Поток

 

 

У Дому културе „Стари Колашин“ у Зубином Потоку, свечано је отворена изложба слика “Грачаница у бојама будућег века”, сликара Николе Брадића, у част великог јубилеја – 700 година од оснивања манастра Грачаница, задужбине краља Милутина.
Слике Николе Брадића имају снажну поруку, коју љубитељи уметности увек боље препознају срцем, него оком.
-Изузетна је част што по први пут у новоотвореној галерији нашег Дома културе имамо изложбу нашег осведоченог пријатеља Николе Брадића, једног од оснивача и организатора Ликовне колоније акварела „Газиводе“. Ова изложба је израз свега онога што је сликар усвајао, упијао боравећи на овим просторима, јер његов простор и саставни део њега јесу Косово и Метохија. Његови преци потичу из Ибарског Колашина, а ево и он се наново враћа својим коренима управо кроз стваралаштво, рекла је директор Дома културе “Стари Колашин” Андријана Живановић.
Проф. др Драгиша Бојовић истакао је да је манастир Грачаница круна Милутиновог градитељства и да је посебно занимљиво замишљати њено настајање на једном косовском пољу и намера Милутинова да подигне баш ту храм, на тој непрегледној пољани, знајући да ће га тај храм својом вертикалом везати за небо.
-Ми данас пред собом немамо грађевину, већ живи храм, а томе сведочи њено седмовековно постојање и ешатолошка вредност њене вертикале која нас једино може одржати овде, на овој земљи, и косовској и колашинској, што кроз слике жели да искаже сликар Никола Брадић, рекао је професор др Драгиша Бојовић.
Председник ПО општине Зубин Поток Срђан Вуловић рекао је да је Колашин изнедрио пуно уметника и паметних душа, а Никола Брадић је један од њих.
-Бићу субјективан, ово је најлепша, а можда и једина галерија на Косову и Метохији и зато желимо да се у њој негују уметност и духовност, са што више изложби, и са поруком да останемо свој на своме, овакви какви јесмо, са пуно духа и поштења, као што нам је то оставио Свети Сава, рекао је Вуловић.
-Обичај код нас Срба је да и када се радујемо, када славимо славу, као и када смо тужни и у жалости, позивамо пријатеље да заједно делимо радост и тугу. Тако је и данас, на премијери ове изложбе, срећу делим са вама, сви сте моји гости, пријатељи, родбина и сарадници, јер ја се овде осећам као домаћин. Грачаница је кроз ових седам векова била пустошена, харана, пљачкана, али је за тих седам векова сачувана од непријатља и победила је свако зло да би данас сијала пуним сјајем, и тако ће бити и у будућности”, истакао је сликар Никола Брадић.
Изложба слика “Грачаница у бојама будућег века” организована је у сарадњи Дома културе “Стари Колашин”, Покрајинског културног центра Приштина – Лепосавић и Студентског центра “Приштина” – Косовска Митровица, а под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије.
Легенда: С.Ђ.

Подели на: