Најновије вести

Грачанички живопис још сјајнији после конзервације

У галерији САНУ Отворена изложба „Грачаница: Сјај уметности у доба краља Милутина”

 

Тешко је замислити лепши и бољи позив за посету овој изложби од чињенице да она у себи спаја снажно сећање на најважнији извор нашег идентитета, пуни ангажман у његовој заштити наших најважнијих установа културе и ангажовање најновијих технологија у служби презентације нашег културног наслеђа, рекао је државни секретар Миодраг Ивановић
Недавно окончани конзерваторски радови на целокупном зидном сликарству Грачанице који су изведени у организацији Републичког завода за заштиту споменика културе – Београд, као и поводом пуних седам столећа (2021. године) од завршетка осликавања Грачанице и важне епохе српске средњовековне историје – четири деценије дуге владавине краља Милутина (1282–1321), у Галерији САНУ у Београду је у среду 21. децембра отворена изложба „Грачаница: Сјај уметности у доба краља Милутина“, ауторке Александре Давидов Темерински,.
-Будући да је естетске вредности архитектуре и сликарства Грачанице могуће представити само посредно у једној галерији, највећи део изложеног материјала чине принтови сликарства и архитектуре великих димензија, уз допринос нових технологија. Представљање тродимензионалне архитектуре, која је изванредна и готово нетакнута очувана, посебан је изазов, па ће видео-анимација изградње једне од најзначајнијих средњовековних задужбина омогућити посетиоцима да стекну увид у процес изградње, односно у елементе грађевине и њену конструкцију. Нешто касније дозидана спољна припрата приказана је сасвим сумарно, у складу са степеном очуваности њеног првобитног изгледа и њеним естетским дометима, речи с у Александре Давидов Темерински.
Државни секретар у Министарству културе, Миодраг Ивановић, је приликом отварања ове изложбе у Галерији САНУ истакао да је манастир Грачаница кроз историју постао духовно и културно важно уточиште српског идентитета на Косову, као и нашег идентитета уопште. “Манастир који се налази на Унесковој Светској листи културне баштине, као место од изузетне културне и историјске вредности и данас је духовни центар и светионик за све Србе који живе на Косову и Метохији, и наравно за све нас ма где да се налазимо”, рекао је Ивановић.
Ивановић је указао да је српско културно благо на Косову и данас директно и недвосмислено угрожено, у атмосфери свакодневне кампање насиља, притисака, и бројних фалсификата и злоупотреба, о чему сведочи чињеница да су наши манастири, укључујући и Грачаницу и на Унесковој листи светске баштине у опасности.
Ивановић је рекао да ће ова изложба показати како савремене технологије могу да пренесу нови, након рестаурације оснажени ефекат грачаничког живописа.
“Тешко је замислити лепши и бољи позив за посету овој изложби од чињенице да она у себи спаја снажно сећање на најважнији извор нашег идентитета, пуни ангажман у његовој заштити наших најважнијих установа културе и ангажовање најновијих технологија у служби презентације нашег културног наслеђа. И стручњаци и шира публика наћи ће, сасвим сигурно, у овој изложби понешто што до сада нису видели или знали о Грачаници – овом истинском светском бисеру српске средњовековне позновизантијске уметности”, рекао је Ивановић.
Изложбу “Грачаница: Сјај уметности у доба краља Милутина”, ауторке Александре Давидов Темерински, која се реализује у организацији САНУ и Републичког завода за заштиту споменика културе у Београду, резултат је обележавања два значајна јубилеја – 75 година од оснивања РЗЗСК и седам векова од завршетка осликавања манастира Грачаница, који су се навршили 2021. године када је био планиран првобитни термин изложбе, али је због пандемије био одложен. Изложба траје до 26. фебруара предстојеће године.
С.Ђ.

 

Подели на: