Најновије вести

  Графит ”УЋК” на улазу у Батусе

Још један инцидент у централном делу КиМ

 

У централном делу Косова и Метохије догодио се још један у низу инцидената у српским срединама. Наиме, у селу Батусе које се налази у близини Косова Поља табла са именом села прецртана је и преко ње је исписан графит ”УЧК”, који се односи на такозвану Ослободилачку војску Косова.

Мештани Батуса су  поменуту таблу, која се налази на улазу у село одмах поред сеоског гробља, окренули на супротну страну јер, како су нам рекли, не могу да гледају шта је на њој написано, односно то их страшно узнемирава.

Председник села Марко Арсић каже да не зна ко је то могао да уради.

-То је на улазу у селу и нико не зна како се то догодило. Можда је решење да се прегледају камере из суседног села Лепине, да се види ко је пролазио путем. Не знам како би другачије могли да откријемо ко је ово урадио, казао нам је Арсић.

Поводом најновијег инцидента огласила се и Канцеларија за Косово и Метохију саопштењем у којем се каже да је само током ове године више од 10 пута забележено исписивање графита или поставање застава ове озлоглашене терористичке организације широм српских средина на КиМ.

”Због учесталости ових инцидената, они се више не могу посматрати као изоловани случајеви, већ као организовано и планско застрашивање преосталих Срба јужно од Ибра са циљем да се протерају из својих домова.

Овај инцидент долази у дану када светски званичници бораве у Приштини, којима албански политичари представљају Косово и Метохију као оазу мултиетничности, док их стање на терену свакодневно демантује.

Канцеларија за Косово и Метохију упорно указује на степен угрожености српског народа на КиМ и свакодневно апелује на смиривање тензија и побољшање безбедносне ситуације, али евидентно је да политичари из Приштине не маре за Србе јер ниједан инцидент нису чак ни јавно осудили. Напротив, они својим запаљивим изјавама према српском народу подгревају насиље, надајући се да ће провокацијама изазвати неодмерену реакцију Срба али им такав план неће поћи за руком”, каже се у саопшењу Канцеларије за КиМ.

У тренутку нашег бравка у Батусу, дан после исписивања графита, у селу смо затекли припаднике полиције и Кфора. Иначе, реч је о мешовитом месту у којем живи око 300 Срба, односно 80 је српских и 20 албанских кућа.

М.Ч.

 

Подели на: