Најновије вести

Гренел: Немачка, Фрнцуска и ЕУ нису укључене у дијалог, али су добродошле

Специјални изасланик за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел потврдио је да се тренутно воде напори за поновно успостављање дијалога.

 

Ричард Гренел је рекао да су у његовим досадашњим напорима материјализована два споразума, један о авио-линији, о чему је потписано и Писмо о намерама, а други за железничку пругу БеограђПриштина.

Према његовим речима, у тим договорима нису учествовале ни Немачка, ни Француска, ни Европска унија. Гренел је истакао да су добродишли сви који су заинтересовани да помогну.

У писаном одговору за Газету експрес Савезна влада Немачке није желела да коментарише напоре САД у вези са дијалогом Србије и Косова, истовремено инсистирајући на томе да се дијалог настави под надзором високог представника Европске уније Жозепа Борела.

“Из принципијелних разлога не коментаришемо напоре наших савезника”, рекао је портпарол владе Немачке.

Он је додао да се генерални став Савезне владе није променио и да подржавају напоре ЕУ ка нормализацији односа између Косова и Србије.

“Очекује се да би у интересу обе земље дијалог требало да се што пре обнови под надзором новоизабраних на позицији високог представника и његовог тима”, рекао је портпарол.

Подели на: