уторак, 30. маја 2023. | 10:07
Најновије вести

Гренел: Нова косовска влада да укине таксу

Специјални изасланик америчког председника за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел изјавио је данас је да му је одлазећи косовски премијер Аљбин Курти обећао укидање такси на српску робу, а да од нове владе очекује да то обавезно учини, пише Газета Експрес.

 

Погледао ме је директно у очи и рекао да ће укинути таксу”, рекао је Гренел у интервјуу за “Пресинг” на ТВ7, преноси Косово онлајн.

Он је подсетио да је став САД да стопостотна такса, која је уведена пре него што је Курти постао премијер, највише штете наноси економији и грађанима Косова. “Зато нема смисла да имамо политику која штети економији, не дозвољавају предузећима да напредују и отварају нова радна места. То утиче на младе људе који желе радна места и када политика штети самој економији, не треба очекивати од нас, од САД, да и даље подржавамо политику која штети људима и активностима ка стварању нових радних места “, истакао је Гренел.

Он је нагласио да је америчка економија од када је Доналд Трамп председник САД имала фантастичне резултате и да је Трамп од њега затражио програм подршке управо за Косово и Србију у стварању стимулативних економских корака и стварање повољне пословне климе како би младима обезбедили нова радна места.

Говорећи о односима с новом владом која би тек требало да се формира, Гренел је рекао да би она морала прво да укине таксу. “Нећемо се мешати у политику. Народ на Косову ће изабрати владу, они ће бирати свог лидера, међутим Сједињене Државе ће одабрати своју политику и наша политика је веома одржива, без обзира на то ко је на власти. Такса треба да се укине јер верујемо да 100-постотна такса наноси штету вашој економији “, подвукао је амерички дипломата.

Он је нагласио да САД покушавају да помогну Косову, да помогну Србији, целом региону, да створе подручје или регион који има радна места и наде за младе да би могли да остану у региону и имају квалитетна радна места, да заснују своје породице и да ове породице имају просперитет, поновивши још једном исту поруку.

“Укинути таксу и потом можемо сарађивати у ширем смислу”, рекао је Гренел.

Подели на: