Најновије вести

Грубјешић: Брисел треба да обезбеди да се приближе супротстављени ставови Београда и Приштине

Одговорност Брисела у дијалогу Београда и Приштине је већа од одговорности учесника у дијалогу, пошто треба да обезбеди да се супротстављени ставови приближе, рекла је за РТС потпредседница Центра за спољну политику Сузана Грубјешић. Оценила је и да политика екстремизма и насиља у Црној Гори има јако мали број присталица.

 

 

Сузана Грубјешић каже за РТС да је у преговорима Београда и Приштине питање свих питања Заједница српских општина.

“Политика екстремизма у Црној Гори има јако мало присталица”

Сузана Грубјешић је рекла да је стекла утисак да су тензије у Црној Гори почеле да се смирују, али сматра да политика екстремизма и насиља има јако мали број присталица и да су грађани Црне Горе остали у својим кућама, а “да је на Цетињу било пар стотина нечијих јуришника који су покушали да спрече митрополита Јоаникија да постане 41. митрополит који је устоличен у Манастиру Светог Петра Цетињског”.

“Уместо једног верског, саборног, духовног догађаја, ми смо морали да гледамо сцене сукоба демонстраната са полицијом и надам се да након овога, без икакве жеље да коментаришем унутрашњу политичку ситуацију у Црној Гори, морају да уследе неке промене”, истакла је Грубјешићева.

“Сигурна сам да ће се опет поставити као захтев са српске стране, али без икаквих конкретних одговора и гаранција да ће се коначно кренути у формирање ЗСО, што представља велику препреку за наставак важнијег, политичког дијалога, јер политички дијалог треба да резултира свеобухватним споразумом о нормализацији односа, али је пре тога потребан политички договор који подразумева компромисно решење и које би било одрживо, јер ће се наметнута решења тешко спроводити”, навела је Грубјешићева.

Додала је да је њен утисак да је одговорност Брисела већа него одговорнност самих учесника у дијалогу, пошто је, како је навела, Брисел тај који треба да обезбеди да се супротстављени ставови приближе.

“До сада у тој намери нису успевали. Надам се да су ову летњу паузу искористили да мало другачије посматрају на ствари, да виде ко је спреман на компромис, а ко на компромис није спреман. Мени је незамисливо да се политички дијалог настави, а да у овом техничком, експертском није било никаквог напретка и да се, као прошли пут, растану са реченицом ‘нисмо се сложили ни око чега, напретка нема'”, нагласила је Сузана Грубјешић.

Истакла је да су Сједињене Државе упутиле охрабрење и Београду и Приштини да се и даље придржавају Вашингтонског споразума и тачке која се односи на аплицирање Приштине међународним организацијама и уздржавање Београда од дипломатске акције повлачења признања самопроглашене независности.

“Уколико Приштина крене са аплицирањем у међународне организације, из Београда постоји и право и обавеза да се настави са дипломатском акцијом повлачења признања”, навела је Грубјешићева.

Говорећи о потенцијалном покушају Приштине за учлањење у Савет Европе, Сузана Грубјешић је навела да је незамисливо да Савет Европе прекрши статут у којем се наводи да је за учлањење потребно да кандидат за чланство буде чланица Уједињених нација.

“У Савету Европе су све европске државе, осим Белорусије, али све су чланице УН и међународно признате државе, што Косово није”, закључила је Грубјешићева.

Подели на: