понедељак, 20. септембра 2021. | 01:06

Гујон: Деца са КиМ на летовању – успомене за цео живот

Француска хуманитарна организација “Солидарност за Косово” организовала је девети пут летовање за српску децу са КиМ. Деца из Косовског Поморавља, гњиланског и новобрдског краја, Грачанице и Прилужја боравила су 10 дана у Тивту. Не можемо да им променимо живот али оно што можемо да им дамо током летовања су успомене за цео живот, каже за РТС хуманитарац и директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон.

 

 

Арно Гујон је у Јутарњем програму истакао да организација “Солидарност за Косово” сваке године води 42 детета са КиМ на море.

Додаје да само прошле године, због ковида, нису организовали летовање, али су надокнадили ове године.

“Оно што је нама битно, зашто смо почели да организујемо таква летовања, то је више за ту децу од откривања мора. Има много деце у централној Србији, много деце чак и у Француској, која никад нису била на мору, али деца у енклавама на КиМ често не излазе из својих енклава, својих села, немају могућност да упознају другу децу, да се друже међусобно”, истиче хуманитарац Арно Гујон.

Према његовим речима, деца из косовских енлава немају могућност да осете шта је слобода и са том акцијом желе да им покажу да је живот леп, да се осећају слободно, безбедно, стекну нова пријатељства која ће трајати за цео живот.

Летовање је организовано са Епархијом рашко-призренском. Са децом иду васпитаачи, професори ликовног, професори спортих активности, орагнизују се разна такмичења.

“Не можемо да им променимо живот, али оно што можемо да им дамо током тог летовања то су успомене за цео живот и знам да ће свако дете, које је било са нама ове године на мору, и за 20, 30 година сећати летовања у Тивту”, поручује Гујон.

Хуманитарна организација “Солидарност за Косово” ће у септембру да подели школски прибор деци која крећу у школу, помаже спортским клубовима на КиМ тако што купује разну опрему и заједно са Епархијом рашко-призренском развијају хуманитарне пројекте који омогућавају људима да раде и живе од свог рада.

“Делимо пластенике, козе, краве. Финасирамо изградњу фарми у којима људи могу да живе од свог рада. Људи на Космету су храбри, радни, вредни”, наглашава Гујон.

Према његовим речима, народ у Србији има емпатију и веома је солидаран.

Као директор Управе за сарадњу са дијаспором Арно Гујон посећује и земље у региону ради упознавања са стањем и положајем српског народа.

Завршен је конкурс и Управа ће да финансира пројекте у региону и дијаспори у износу од 100 милиона динара. Пројекти имају за циљ очување културе, језика и идентитета српског народа.

“То је битно за наше људе који живе и у региону и свету да не забораве ко су и одакле су и то је предуслов да могу да се отворе према другима”, поручује Гујон.

Додаје да раде и на заштити права Срба углавном у региону.

Од септембра крећу у сарадњи са институцијама Републике Српске са кампањом за заштиту имовинских права Срба из федерације Бих.

“Желимо да то подигнемо на што виши ниво зато што се под изговором усклађивања земљишних књига врши се нека врста отимања имовине која припада српском народу. Проблеми Срба у региону су многобројни, дискриминацција, говор мржње, отимање кућа, напади”, поручује хуманитарац и директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон.

Подели на: