Најновије вести

Гујон: Срби на Косову двоструко угрожени у времену коронавируса

Француски хуманитарац, оснивач организације “Солидарност за Косово“ Арно Гујон каже да су, у времену када је коронавирус погодио цео свет, Срби са Косова у посебно тешком положају јер су угрожени не само од вируса, него и од потеза приштинске владе.

 

Гујон у интервјуу за Косово Онлајн истиче да Срби на Косову живе у некој врсти изолације већ 20 година.

“Њихова се права, слободе и достојанство крше у срамној тишини многих у свету. Са кризом проузрокованом коронавирусом они су сада двоструко угрожени, јер ако се вирус буде проширио по српским срединама, последице би могле да буде катастрофалне. Здравствени систем у енклавама је у много лошијем стању него у остатку Србије, а питање је како би се односио косовски здравствени систем према српским пацијентима у случају епидемије, поготову кад би требало, као у Италији, да се бира ко ће добити лечење, а ко не.

Колико је ово што се дешава успорило помоћ коју ви уз помоћ ваше хуманитарне организације достављате Србима са Косова?

– Ми настављамо да радимо иако су услови још тежи него раније. Видим већ сада тренд наглог смањења донација у Француској јер су људи забринути, не излазе из куће и не могу да пошаљу као обично чекове поштом. То је случај и са свим другим хуманитарним организацијама у Француској, што доводи директно у питање више пројеката. Али пољопривредни пројекти не смеју да стану јер они омогућавају људима да произведу храну за целу годину, па и за следећу зиму. Ако им не помажемо сада, можда они неће имати довољно хране за неколико месеци. То је оно што морамо да избегнемо и зато сам апеловао на све људе добре воље, како у Француској тако и у Србији, да наставе да помажу Србима на Космету.

Каква је тренутно ситуација у Француској, видели смо да сте недавно твитовали и да је Жак Огар заражен?

– Велики пријатељ Србије и носилац највиших државних одликовања пуковник Жак Огар је заједно са супругом оболео од коронавируса. Зараза се, нажалост, шири по Француској и многи се плаше да им се не деси италијански сценарио. Недостају респиратори, маске, дезинфекциона средства и још многе друге неопходне ствари за борбу против вируса. У предграђу великих градова се мере изолације углавном не поштују, а полиција није до сада успела да реши тај проблем. Коронавирус, како у Француској тако и у целом свету, показује сурову реалност у којој живимо и истиче проблеме наших друштава за које многи нису ни знали.

Да ли ће овај вирус променити односе у Европе, како унутар ЕУ, тако и ван ње?

– Ова криза показује, нажалост, недостатак европске солидарности. Не само са земљама кандидатима већ и унутар Европске уније. Она делује немоћно и поприлично изгубљено, као да не зна како да се носи са кризом. Политичари из ЕУ имали су 70 година мира и 30 година потпуне доминације након пада Берлинског зида да направе функционалну, ефикасну и демократску Европу. Уместо тога, одлучили су да направе велико бирократско тржиште и да тргују… Сада је цела Европа разједињена и зависи од Кине, где се производи 80 одсто лекова које конзумирамо. Пре 30 година било је обрнуто. Каква штета! То говорим без икакве сласти, као грађанин Европске уније који гледа с неверицом на изгубљено време и протраћену историјску шансу да ЕУ буде синоним за моћну вишевековну европску цивилизацију, а не на скуп правних аката и неолибералних вредности.

Да ли овај вирус може да изазове светску економску кризу?

– Нисам стручњак за економију, али не видим како ће свет моћи да избегне још једну светску економску кризу. Мислим да ће се свет променити и да ћемо се полако враћати из крајности до које смо стигли глобализацијом. Не може све да се производи у Азији зато што је тамо јефтиније и зато што ће неко имати већи профит због тога. Циљ државе је да штити своје грађане, а не да вечно трчи за што већим имагинарним БДП-ом. Због коронавируса наша европска друштва ће се сетити старих речи: границе, стратегија, суверенитет.

Подели на: