Најновије вести

Харадинај: У Вашингтон за коначни договор са Београдом

Председник Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај изјавио је да би Приштина требало да иде на састанак 2. септембра који ће се одржати у Вашингтону, како би постигла коначни споразум са Београдом. Истиче да треба искористити пажњу коју САД посвећују решавању спорова између Приштине и Београда.

 

Рамуш Харадинај је рекао да инсистира на томе да се Вашингтон врати теми дијалога.

У прошлости смо видели помоћ ЕУ и поздравили смо је. Међутим, шватили смо и да је ЕУ питање дијалога делегирала преко земаља које нису признале независност Косова. Тиме је ЕУ на неки начин умањила нашу наду у очекивани успех”, рекао је Харадинај Радију Слободна Европа.

Стога су у Приштини, према њему, “шватили да нада сада остаје само у Вашингтону”.

“Ако се постави питање: Због чега идемо у Вашингтон?, Идемо за споразум, за обострано признавање у постојећим границама. Ако околности донесу овај споразум, ми идемо по овај споразум, али ако буде напретка, добићемо напредак ма какав био”, рекао је Харадинај, чија је странка главни коалициони партнер Демократском савезу Косова у косовској влади.

Упитан да ли сматра да је сада могуц́е да се постигне споразум, Харадинај каже да треба да теже томе и да то траже.

“Косово не би требало да се устручава да каже да долазимо на овај састанак ради коначног споразума о међусобном признавању унутар постојећих граница. Ако српска страна још није спремна, постоји захтев за другачијим приступом дијалогу, они такође могу да кажу за шта се залажу”, навео је Харадинај.

Харадинај је најавио да ће да услови ДСК положајем косовског председника, а у случају да буде одбијен, тврди да ће пре времена оборити постојећу косовску владу.

Каже да предстоје два решења, или да АБК преузме место председника када Хашиму Тачију истекне мандат и постане део процеса доношења одлука или ћ на Косову бити расписани нови избори.

“Алијанса се суочава са два решења, оба су веома тешка. Прво је да и даље будемо део власти и доношења одлука, али под условом заузимања места председника у одлучивању и то је логика зашто ми је Управни савет АБК-а дао овлашћења да преговарам о питању председника. Дакле, не повећавамо моћ преузимањем председника, већ само задржавамо могућност да будемо за столом где се доносе одлуке”, рекао је Харадинај.

Харадинај је додао да у ДСК немају амбицију да преузму функцију председника.

“ДСК не може да има прве две одговорности, и премијера и председника. Бивши премијер (Иса) Мустафа није изразио амбиције за председниковање. Он није заинтересован за отварање пакета, односно за разрешење ове владе”, тврди Харадинај, рекавши да се нада разумевању Демократске партије за своје амбиције.

Подели на: