Најновије вести

Хил: Дијалог мора проћи кроз неколико критичних тачака, укључујући и ЗСО

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофер Хил казао је да у дијалогу мора доћи до договора о формирању Заједнице српских општина, додајући да Србија и Косова можда јесу специфични, али проблем као њихов је већ много пута виђен у Европи, преноси Репортери.
Хил је истакао да свака страна у дијалогу мора нешто добити. Према његовим речима, у Европи постоји много модела сличних ЗСО.

 

 

Он је истакао да САД у потпуности подржавају напоре Европске уније да посредује у дијалогу.

“Сјајно је што су Европљани умешани у ово јер они одлично познају те обрасце“, рекао је Хил за агенцију Бета.

Упитан да ли је Косово спремно да примени споразум о ЗСО, он је рекао да ће на крају “бити неке врсте договора” и да актери знају да се он мора постиц́и на начин да све стране добију нешто.

“На крају видећемо напредак и помирење“, рекао је Хил.

Он је нагласио да у новом оквиру дијалога има много старих елемената и да је једно од главних питања каква ће бити будућност Срба на Косову.

Став САД је, нагласио је он, да би признање независности Косова било добро за све, али да је у овом тренутку важан дијалог.

“Дијалог мора да прође кроз неколико критичних тачака, укључујући и питање ЗСО. Циљ ЕУ је да постигне потпуну нормализацију односа, како би животи људи могли да се наставе нормално и да економија и други фактори могу да напредују. Охрабрује што о овоме размишља и Србија, поготово што је у Скупштини одржана седница о Косову. Тешка је то тема, посебно у Србији. Нико не може рец́и да је ово лако, посебно за људе овде“, рекао је Хил.

Подели на: