Најновије вести

Хил: Формирање ЗСО на КиМ суштински елемент да би се кренуло напред

Формирање Заједнице српских општина на КиМ је суштински елемент да би се кренуло напред у дијалогу, изјавио је амерички амбасадор у Београду Кристофер Хил и поручио да се тиме на првом месту треба позабавити, а да онда, како је рекао, следи оно што је наведено у француско-немачком предлогу за КиМ.

 

 

Хил је, такође, поручио да је Србија сада вероватно на најважнијем путу у својој историји – ка придружењу евроатлантским интеграцијама, укључујући и ЕУ и да САД желе да помогну Србији да то реализује.

“Желим да будем јасан, да подржавамо будућност Србије. Најбоље односе на свету имамо са ЕУ, а Србија је на путу да јој се приближи, што је најбољи начин да ојачамо наше односе”, рекао је Хил након потписивања Меморандума о разумевању између Владе Србије и Америчке агенције за међународни развој о сарадњи на реализацији пројекта “Боља енергија у Србији”.

Хил је рекао и да су сви преговарачи, било да су из ЕУ или САД, потврдили да је ЗСО обавеза која проистиче из Бриселског споразума.

“Ако пажљиво читате текст, првих шест тачака се бави управо формирањем ЗСО и то је суштински елемент да би се кренуло напред. И тиме се на првом месту и треба позабавити, а потом следи оно што је наведено у француско-немачком предлогу, који ужива подршку ЕУ. У том документу се иде на шире идеје које ће захтевати више времена”, рекао је Хил.

Додао је да не можемо очекивати да се све реши данас или сутра, али да је на првом месту да морају да се спроведу постигнути споразуми у Бриселу.

“Бриселски споразум има свега шест реченица, на томе треба више да се ради и да се разраде детаљи”, навео је амерички амбасадор и додао, да када је реч о француско-немачки предлогу, да се треба најпре фокусирати на садржај постојећег плана, а да касније могу да се упоређују и траже сличности и разлике између та два плана.

Подели на: