Најновије вести

Хил: САД подржавају ЗСО

Амерички амбасадор у Београду Кристофер Хил изјавио је да српска заједница на Косову треба да зна како ће им животи изгледати. “Они треба да виде како ће им будућност изгледати. Зато САД веома подржавају ЗСО”, каже Хил.

 

 

Хил је истакао да када је у питању ситуација на КиМ да се ради о сталном напору и додао да постоје елементи који се налазе на столу и који и треба да буду на њему.

“Српска заједница на Косову треба да зна како ће им животи изгледати. Они треба да виде како ће им будућност изгледати. Зато САД веома подржавају ЗСО. Са становишта Косова, када они погледају протеклих неколико деценија виде да им треба веће међународно упориште и траже да се преговори заврше у ситуацији где они могу да се учлане у европске структуре. Обе стране желе нешто што може да се уради. Обе стране могу да извуку доста из Лајчаковог и Ескобаровог искуства. Ми смо веома поносни што им у томе помажемо. Нисмо на крају процеса, негде смо у средини. Можда смо мало запали у блато, али крећемо се напред. Не бих одбацио оптимизам као поглед на ствари. Не видим разлог за песимизам”, рекао је Хил за Нова С, преноси Блиц.

Хил истакао и да је “крајње време да Србија направи заокрет ка Западу, јер су њена будућност, али и прошлост уз Запад”.

“Ово је веома трауматична година за Србију са оним грозним убиствима и пуцњавама почетком маја. Ми нажалост, имамо доста тога у САД. Раyумем да је ово напоран период, али такође и одлучујући за Србију која има могућност да донесе фундаменталне промене, а једна од њих је јасно приказан заокрет ка Западу. Свако ко подржава тај заокрет је неко ко добија нашу подршку, подршку за идеју окретања ка Западу. Не кажем да не постоје питања да ли је та подршка искрена и може ли да се повуче, али ми коментаришемо шта људи кажу”, рекао је Хил и додао да мисли да је крајње време да Србија то уради.

Он је казао да поштује сва гледишта и додао да у Србији има довољно жеље да се земља окрене ка Западу, да се разумеју проблеми савремене Русије, “нешто са чим Србија не жели да се нађе у истом кошу”.

“Мислим да се мењају неке околности и то треба истраживати. Онда на крају ако Србија не жели да се окрене Западу то је евалуација која ће се морати донети. За ових годину дана видим који су проблеми и фрустрације. Можда у неком тренутку морам да ставим тачку и да кажем: ‘Добро, Србија није заинтересована за Запад’, али ја не наилазим на такав закључак, већ видим неке могућности да ће се ова земља кретати у том смеру. Наставићу да радим на томе док не докажем себи да сам погрешио”, рекао је Хил.

Истиче да Србија и САД имају заједничку историју.

“Много тога смо заједнички урадили деценијама уназад и волео бих да још много тога урадимо заједно. Ако ви мени кажете да се то неће десити, да ће Србија бити равнодушна према САД, ја нисам дошао до тог закључка. Покушавам да унесем оптимизам у свако питање. Мислим да можемо да урадимо више него што је урађено. У неким погледима морамо да мало надокнадимо неке ствари. Волим да користим аналогију два пријатеља који се некако мало удаље. Онда један пријатељ хоће да прича како су се удаљили, а други би да прича о будућности. Отворени смо за дискусију. Уз узајамно поштовање овај однос можемо повести на боље стазе”, оценио је Хил.

 

Подели на: