уторак, 17. маја 2022. | 10:09
Најновије вести

Хорос Срба светитеља

Изложба фотографија икона Јелене Хинић, аутора Радета Ковача

 

Отворена изложба у парохијском дому Храма Светог Саве траје од 8-31 маја
У парохијском дому Храма Светог Саве у Београду је у недељу 8. маја свечано отворена изложба фотографија икона Јелене Хинић, аутора Рада Ковача „Хорос Срба светитеља“, која ће како је планирано трајати до 31 маја.
Посетиоцима изложбе обратио се протојереј Драган Шовљански преносећи благослове и поздраве Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија као и настојатеља Саборног Храма Светог Саве, Владике Стефана. Изложбу је отворио истакнути историчар уметности, др Оливер Томић, у присуству уметнице Јелене Хинић и аутора фотографија икона Рада Ковача.
Јелена Хинић добила је благослов и јединствен задатак да наслика двадесет и четири иконе за монументални црквени хорос под куполом Саборног Храма Светог Саве на Врачару. Са одговарајућом аутентичношћу, светлописац Раде Ковач забележио је коначни изглед ове величанствене целине. – Резултат прегнућа Јелене Хинић је својеврсни сабор Срба светитеља, као освештани венац над главама сабраних верника, данас и у поколењима која следе. Иако мале у поређењу са величанственим размерама храма, ове иконе су великих димензија и захтевале су, од иначе врло прецизног мунициозног детаљиам склоног иконописца, вештину да се тако знатне пов ршине савладају и обраде. Н еки међу њима сликани су у историји наше цркве много пута, у различитим видовима, па је ауторка са пажњом одабрала верзије које су за ову целину најприкладније. Код оних ређе представљаних послужила се сопственим искуством, које кадкад изнедри чак и креацију првог иконографског обрасца. Овако историчар уметности др Оливер Томић описује иконе Јелене Хинић и додаје да је све то она учинила канонски, а истовремено на особен начин , будући да је сваки човек, колико год саображен лику господњем по којем је створен, у исти мах и непоновљива личност.
Иконописац Јелена Хинић је осликала велики број икона за манастире и цркве, али и знамените личности. Њене иконе у својим колекцијама имају председник Републике Србије Александар Вучић, председник Руске Федерације Владимир Путин, британски принц Чарлс од Велса, римски папа Фрања… -Са одговарајућом аутентичношћу, светлописац Раде Ковач заб ележио је коначни изглед ове величанствене целине. Његове фотографије су спој субјективног доживљаја и објективног опажања. Оне код посматрача изазивају утисак стварног присуства у највећој мери за коју је фотографија кадра, рекао је Оливер Томић.
С.Ђукић

 

Подели на: