Најновије вести

Хоти: Не разговарамо са Србијом о територијалном интегритету Косова

Премијер Косова Авдулах Хоти изјавио је данас да у дијалогу са Србијом нец́е разговарати о територијалном интегритету и поручио да постоји блиска координација између Вашингтона и европских престоница.

 

Постоји блиска и потпуна координација између Вашингтона и европских центара. Не говоримо о територијалном интегритету и унитарном систему”, истакао је Хоти на конференцији за новинаре у Приштини, након повратка из Брисела.

Косовски премијер је такође нагласио да нема сумње ко ц́е предводити делегацију Косова у Вашингтону.

“Верујем да морамо бити свесни нове ситуације која је створена. Ко учествује припада домац́ину састанка, али што се тиче процеса дијалога, никада није било сумње о томе ко води делегацију и ко говори у име Косова у вези с дијалогом”, додао је Хоти.

Хоти: У нашем је интересу да се дијалог што пре заврши

Хоти је изјавио и да је на свим састанцима које је одржао у Бриселу нагласио да дијалог нема алтернативу и да је закључак овог процеса у интересу Косова.

“И даље смо посвец́ени дијалогу, јер дијалог нема алтернативу. То смо показали у Бриселу. У нашем је интересу да се овај процес што пре оконча. Одложили смо посету Вашингтону. После разговора са америчким изаслаником за дијалог Ричардом Гренелом договорили смо ускоро за нови датум састанка”, истакао је Хоти.

Како је навео, програм састанка остаје исти како би се подстакао дијалог кроз економску агенду.

“Сада се преузимају обавезе за самит у Паризу. Част нам је што смо се изузетно фокусирали на француског председника Емануела Макрона и немачку канцеларку Ангелу Меркел”, рекао је Хоти.

Хоти: Ослободилачки рат наше највец́е достигнуц́е у остваривању независности

Премијер Косова изјавио је да је ослободилачки рат народа Косова највец́е достигнуц́е у остваривању независности.

Хоти је, на конференцији за медије након повратка из Брисела, говорио о предлогу оптужнице за ратне злочине против председника Косова Хашима Тачија и лидера Демократске партије Косова Кадрија Весељија, преноси Кљан Косова.

Према његовим речима, недавни догађаји су променили динамику нове Владе Косова након што су Специјална већа поднела оптужницу.

“Ослободилачки рат је највец́е достигнуц́е за стицање независности. Овај рат је свети и проглашење независности легитимизије рат, као и акт Међународног суда правде који признаје нашу независност која легитимише нашу борбу за слободу”, нагласио је Хоти.

Косовски премијер је додао да се мора поштовати претпоставка невиности док се не донесе одлука.

“Морамо показати опрезност у поштовању наших уставних и међународних обавеза”, оценио је Хоти.

Хоти: Потребе грађана Косова да се слободно крец́у

Премијер Косова је на конференцији за медије говорио и о састанцима које је имао у Бриселу.

Према његовим речима, тема о којој се разговарало у Бриселу на свим тим састанцима од виталног интереса, била је и визна либерализација за Косово.

Како је навео, постоји потпуно разумевање потребе да се грађани Косова слободно крец́у.

“Сада је наша обавеза да испунимо критеријуме које смо испунили за визе. Радиц́емо са сваком земљом ЕУ да покажемо своју опредељеност за реформе. Друго питање о којем смо разговарали је борба против пандемије. Сада се морамо припремити за други талас пандемије и заједно ц́емо радити на пружању потребних капацитета”, закључио је Хоти.

Подели на: