Најновије вести

Ховенијер ступио на дужност америчког амбасадора у Приштини

Нови амерички амбасадор у Приштини Џеф Ховенијер ступио је на дужност поручивши да му је част да служи као представник председника Џоа Бајдена и да је “народ на Косову у сигурним рукама”.

 

 

Животна ми је част да служим као амбасадор САД на Косову. Моја супруга Лаура и ја још више упознајемо ову земљу и народ”, рекао је амбасадор Ховенијер у свом уводном излагању у Приштини током првог сусрета са Вјосом Османи.

Навео је да је “задовољан улогом САД у стварању државе Косово”, назвавши је “успешном”.

“Народ Косова је урадио онолико колико је требало да уради на глобалном нивоу и створи успешну мултиетничку државу. Веома сам срећан због улоге коју САД имају у овоме и подршке коју смо дали Косову”, рекао је амерички амбасадор, пренели су медији у Приштини.

Додао је да “има још посла, као и у свакој другој земљи”, поновивши да је срећан што му се пружила прилика да се укључи у овај процес.

“Будућност Косова много зависи од његових лидера, од његовог народа, а народ Косова је у сигурним рукама”, подвукао је Ховенијер.

Вјоса Османи је на пријему изразила задовољство и добродошлицу новом амбасадору, уверавајући га да САД “никада неће наћи посвећенијег и лојалнијег савезника од Републике Косово”.

“У веома важном тренутку за обе наше земље, како појединачно тако и билатерално, задовољство је дочекати данас у Приштини особу као што је амбасадор Ховенијер, који је веома близак са Републиком Косово јер је овде раније служио и веома добро разуме динамика у нашој земљи”, рекла је Османи

Тврди да се Косово променило од времена којег се сећа амерички амбасадор, јер је, према њеним речима, кренуло напред.

“Али једна ствар је остала доследна све ово време. То је наш однос, партнерство и пријатељство са Сједињеним Америчким Државама”, рекла је Османи и подвукла “да је Косово благословено што су САД уз њега”.

Ховенијер и Османи су заједно одали пошту Ибрахиму Ругови, поред његовог споменика у ширем центру Приштине.

Ховенијер је у америчкој дипломатској служби био део особља специјалног изасланика Уједињених нација за Косово.

На саслушању пред Комитетом за спољне послове Сената у октобру прошле године, Ховенијер је рекао да ће, ако буде потврђен на месту амбасадора, “дати приоритет континуираној подршци САД сувереном и демократском Косову”.

Додао је да ће подстицати Приштину на конструктивност и флексибилност у разговорима за нормализацију односа са Београдом.

Подели на: