Најновије вести

Идеалан терен и одлична зарада

У трећој вегетацији по једној биљци род достиже и до 300 грама боровница чија је цена у малопродаји око 10 евра по једном килограму На око 800 метара надморске висине у рејону села Извор на територији општине Ново Брдо, налази се плантажа боровница, једина у овом крају.

 

Када смо подизали плантажу пре око три године нисмо баш били сасвим сигурни да ће оне тако добро успевати, јер на територији општине Ново Брдо није било ни једне саднице ове врсте воћа. Међутим, када их сада погледамо, једноставно се дивимо, јер се показало да су ови терени идеални за боровнице. Ове године очекујемо род око две тоне што је више него добро, тим пре ако се узме у обзир чињеница да је то такозвана трећа вегетација – објашњава инжењер пољопривреде Љубиша Богдановић, један од водећих људи ангажованих на поменутој плантажи на којој постоји око 4.000 садница боровнице на површини од око једног хектара.

– Саднице су сада висине до око осамдесет сантиметара. Иначе, оне могу нарасти и до метар и по и када су у свом пуном роду могу по једној биљци дати и до пет шест килограма боровница. У садашњој трећој вегетацији очекујемо род од око 300 грама по једној биљци. Цена овог воћа је више него добра. Килограм у малопродаји кошта и до 10 евра, док је на велико цена килогама боровница између четири и пет евра – истиче Богдановић и наглашава да је гајење боровница више него исплативо.

– Има доста посла на плантажи, али, ипак, није све то много напорно. Оно што је важно јесте да свака садница мора да се окопа на време. Оно што је неопходно јесте да током фазе цветања и рађања биљка тражи влажност земљишта, тако да је неопходно и наводњавање, ако се жели добар род – истиче Богдановић. Како каже постоје одређени фактори ризика који могу утицати на слабији род биљке или га потпуно умањити.

– На овој плантажи један од тих ризика с којим се, ипак, успешно боримо јесте рутава буба. Ова врста инсекта напада воће док је оно у цвату, тако што, пре свега, уништва цвет биљке којим се храни. Рутаве бубе није било на овим просторима, али у новије време је она веома присутна. Ми смо одреаговали благовремено, предузели одговарајуће мере заштите и смањили смо штетност ове бубе – истиче Богдановић.
Ових дана боровница је у фази рода, који је више него добар, а права берба очекује се половином јуна. – Ова боровница је из такозване дјук сорте и она има један род годишње – каже Богдановић. Додаје да се берба обавља ручно како се не би оштетиле бобице. Подсећа нас на то да су боровнице веома тражена роба на тржишту тим пре јер ова врста воћа има значајна лековита својства и веома је корисна за здравље људи. Од њега сазнајемо да се саднице боровница могу наћи на тржишту по цени од око три евра по садници. С.И.

Подели на: