Најновије вести

Игуман Сава Јањић: Користе сваку прилику да нам загорчају живот

У зони манастира Високи Дечани настављени су радови на магистралном путу Дечани – Плав упркос недвосмисленој забрани градње путева кроз заштићене зоне.

 

Игуман Високих Дечана Сава Јањић каже за РТС да косовске власти користе сваку прилику да им живот учине компликованијим и тежим.

Јањић наводи да је јуче објављено саопштење епархије и манастира у којем се тражи од међународних представника да утичу на косовску владу и локалне општине да се прекину радови, који су незаконити.

Подсећа да је реч о раду на магистралном путу у заштићеној зони, који је по закону забрањен.

“Чак и када би се манастир сложио с тим, он не би могао да се ради. Закон је прекршен и радови морају да се обуставе. Ако се ради пут Дечани – Плав, мора да се ради заобилазница која је започета 2014. године, али се после опет вратило на радове унутар заштићене зоне”, објашњава игуман Јањић.

Наглашава да је то непримерено понашања према манастиру Високи Дечани.

“Увек смо се трудили да имамо коректан однос према нашим суседима. Ово је некоректно и према међународним представницима, а показује да локалне косовске власти крше и сопствене законе”, каже Јањић.

Истиче да то у великој мери руши поверење, не гради боље односе и оштећује природну околину.

“Градња пута кроз заштићену зону нанеће велику штету манастиру из 14. и Унесковом споменику културне баштине. Показује један врло неодговоран однос косовских институција према културној баштини, која је од непроцењиве вредности”, упозорава Јањић.

Игуман Сава Јањић каже да је, поред овог проблема, владика Теодосије у четвртак увече враћен са пункта Јариње јер је у гепеку имао две канте меда и лични пртљаг.

“Владика је пред свима понижаван и присиљен да се врати и остави мед. После је ушао, али опет су му претресли кола. То је однос према православном епископу, који овде није забележен у последњих 20 година”, истиче Јањић.

Сматра да ови догађаји показују да се однос према Србима и Српској православној цркви не мења.

“И поред постојећих закона и званичних уверавања, видимо да се ти исти закони крше и да се не поштују судске одлуке. Видимо да се користи свака прилика да се наш живот учини компликованијим и тежим. Међутим, ми смо чврсто решени да овде останемо и живимо са нашим народом као што смо вековима живели”, наглашава Јањић.

Каже да очекују од међународних представника, али и од представника власти у Београду да предузму све мере како би обавестили надлежне у свету о каквом се понашању ради.

Подели на: