понедељак, 29. маја 2023. | 06:48
Најновије вести

Игуман Сава Јањић: Потребна дугорочна заштита Високих Дечана

Архимандрит Сава Јањић, игуман манастира Високи Дечани, каже да је потребно обезбедити дугорочну заштиту тог манастира уз посебне међународне механизме и гаранције без обзира на статус Косова и политичке договоре.

 

 

  • Да ли сте сигурнији због тога што је манастир на Унесковој листи?

С једне стране, чињеница да је манастир на листи светске културне баштине Унеска обавезује све на веће поштовање Високих Дечана као изузетно важног споменика културе и доприноси бољој промоцији наше баштине у свету. С друге стране, Унеско није у финансијској ситуацији да више помогне у неким пројектима и не може конкретније да политички утиче на решавања наших проблема са локалним косовским институцијама.

  • Како се то осећа у вашем животу?

Видимо појачању осетљивост и разумевање у међународним круговима, а претпостављам и мало више опреза у косовским институцијама у односу према манастиру. У конкретним проблемима, (упис наше земље, градња пута кроз заштићену зону која је и Унескова бафер зона) то баш и не видимо.

  • Шта очекујете у будућности у погледу заштите и видљивости?

Наше светиње имају више ниовоа важности. С једне стране, духовно и културно представљају темељ српске православне традиције, важни су као објекти културе за све на Косову и Метохији и желимо да их сви тако доживљавају, а за Европу и свет представљају бисере средњовековне уметности који су чудесно добро сачувани и сведоче о богатој култури ншег континента тог времена. Потребно је да им се обезбеди дугорочна заштита уз посебне међународне механизме и гаранције без обзира на статус КиМ и политичке договоре. Пример манипулације баштином у Турској најбољи је показатељ шта може да се деси у ситуацији када та питања нису јасно дефинисана и решена. Видимо да су и Унеско и међународна заједница немоћни пред сулудим потезима Ердогана, који распирује тничку и верску мржњу и суштински деградира углед Турске.

Подели на: