Најновије вести

Иринеј бачки: Косово и Метохију нам не могу отети и нећемо га дати

Косово и Метохију не могу нам заувек отети без нашег пристанка, а ми га нећемо дати, изјавио је епископ бачки Иринеј.

 

Oн је за “Вечерње новости” рекао да српска јавност може да очекује да ће Српска православна црква изнети такав став у вези са КиМ током свечаности поводом прославе осам векова аутокефалности СПЦ које ће се одржати у Жичи, Пећкој патријаршији и у Београду.

Иринеј је рекао да ће СПЦ изаћи са ставом какав је имала и после Косовског боја давне 1389.

“Косово и Метохију не могу нам заувек отети без нашег пристанка, а ми га нећемо дати. Бог је спор, али достижан, каже мудро наш народ”, рекао је епископ бачки.

На подсећање листа да је СПЦ донела принципијелну одлуку да отпочне дијалог са Македонском православном црквом и на питање да ли ће тај дијалог бити успостављен у блиској будућности, Иринеј је рекао да српска црква тај дијалог не почиње сада, већ га води од самог раскола пре 52. године.

“Наша Црква не почиње сада дијалог са својом децом, која су, завођена и заведена, ушла у раскол са њом. Она тај дијалог води већ деценијама, од самог настанка раскола пре 52 године, стрпљиво и са љубављу их позивајући да се врате у јединство са Црквом, без чега тешко да има спасења, да прихвате вековни канонски поредак Православне цркве и да искључиво на том основу, без ванцрквених мотива и против црквених утицаја, уложе напор да дођу до потпуне црквене самосталности, ако им је она циљ”, каже Иринеј.

Говорећи о проблемима у вези са Митрополијом црногорско-приморском, он је рекао да она јесте у тешкој ситуацији, али и да су у тежој они који јој стварају проблеме.

“А знамо ко су и какви су, јер не шватају да они данас јесу, а сутра нису. Док Црква Божија, у њеном оквиру и поменута Митрополија, јесте ту где јесте током многих векова и биће ту током многих будућих векова”, рекао је, поред осталог, Иринеј.

На питање “Новости” да ли је било контаката на релацији СПЦ – Ватикан поводом прича о канонизацији загребачког надбискупа из времена НДХ Алојзија Степинца и изјавама папе Фрање да се то неће десити у скорије време, Иринеј је рако да посебних службених контаката по том питању није било, али да су контакти СПЦ са Ватиканом по разним питањима редовни и конструктивни.

Подели на: