Најновије вести

Истакнуте заставе Србије

У част заједничког празника Србије и Републике Српске у Косовској Митровици

 

Косовска Митровица јe данас, 15. септембра, окићена заставама Србије у част празника Дана српског јединства, слободе и националне заставе који се прославља од ове године.
Српске тробојке истакнуте су дуж већине улица у граду, а највећа је постављена на једној од зграда у центру града, у близини споменика Кнезу Лазару и споменику руском конзулу Шчербини.
Србија и Република Српска данас први пут обележавају заједнички празник – Дан српског јединства, слободе и националне заставе.
Овај празник установљен је у знак сећања на 15. септембар 1918. године, када је у Првом светском рату пробијен Солунски фронт.
Влада РС усвојила је 10. септембра, Закључак да се 15. септембар обележава као Дан српског јединства, слободе и националне заставе, о чему су се претходно, на састанку у Београду, договорили председник Србије Александар Вучић и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.
Из Владе РС је речено да су републички органи, локалне заједнице и друге јавне установе у обавези да обележе овај Дан уз истицање заставе.

З.В.

Подели на: