Најновије вести

Историјска личност о коме се мало знало

Ена Мирковић аутор је нове књиге о левичару Благоју Нешковићу

Благоје Нешковић је важна личност комунистичког покрета Србије, а грађу за ову књигу, у којој је осветлила лик овог левичара , ауторка је сабрала из Архива Србије, Централног комитета Савеза комуниста Србије, Председништва Владе Народне Републике Србије,а нарочито је био важана Легат Балагоја Нешковића и Браниславе Перовић-Нешковић, брачног пара.
Лепосавић, 18. Јула- Лето је право време да се на одмору прочита нека књига, а нова књига Ене Мирковић осветљева лик Благоја Нешковића, левичара по опредељењу и прави је избор да се упозна наша новија историја и историјске прилике у Србији средином прошлог века.
Благоје Нешковић је рођен у Крагујевцу 1907. Године, где се и школовао до шестог разреда гимназије, коју је потом завршио у Београду . Са комунистичким идејама дошао је у контакт као веома млад, најпре у оквиру своје породице, а потом и у гимназији коју је похађао. Пореклом је из радничке породице којој су биле блиске идеје социјалне једнакости с једне стране , а образовање са друге јер су сва тројица синова из породице Нешковић у то време била факултетски образована. Касније на Медицинском факултету у Београду узимао је учешће у бројним демонстрацијама, а у сећањима савременика незаобилазно се помиње његово залагање за ширење марксистечке мисли на факултету. Дипломирао је на Медицинском факултету 1933. Године, а потом је радио као асистент Медицинског факултета у Судско-медицинском институту у Београду. Његов каснији политички ангажман реализује се кроз учешће у КПЈ.
Из рецензије др Мире Радојевић, ванредног професора Филозофског факултета Универзитета у Београду и дописног члана Српске академије науке и уметности, каже се да је проучавајући биографију Благоја Нешковића , колегиница др Ена Мирковић обавило једно доста ретко истраживање у српској историјографији. Сазнајне користи ове монографије су несумњиве, с обзиром на то да је из научног и колективног историјског заборава отргнута једна посебна личност , која је унутар КПЈ стицала све већи углед и значај , а потом доживела судбину отпадника од Партије и била кањена због одбране права на лични став.
Овом монографијом је не само добијена прва целовита , на историјским изворима утемељена биографија једног од најзаначајнијих српских комуниста , него су унапређена постојања знања о историји КПЈ , те њеном односу према интелектуалцима , а нарочито према Србији. Допринос ове монографије је, дакле, и могућност да се више сазна о историји српских, србијанских, комуниста , њиховим проблемима и дилемама, а преко овог питања и о приметном антисрпском ставу револуционарних власти којим је Србији наметнут специфичан положај у оквиру послератне Југославије, каже др Мира Радојевић.
Књига је објављена у издању Института за српску културу Приштина- Лепосавић у оквиру пројекта Материјална и духовна култура Косова и Метохије, који је одобрило и финансирало Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Белешка о аутору

Др Ена Мирковић рођена је у Пожаревцу 1986. године. Дипломирала је историју на Филозофском факултету у Београду 2010. Године. Од 2011. године радила је хонорарно за Државну комисију за тајне гробнице убијених после 12. септембра 1944. године. Од 2012. године сарађивала је на пројекту Утврђивање цивилних жртава у Војводини током и после Другог светског рата 1941-1948. Међуакадемске комисије САНУ и Мађарске академије наука МАН . Године 2013 постала је сарадник Института за српску културу Приштина- Лепосавић. Докторирала је 2016. године на катедри за историју Југославје на Филозофском факултету у Београду.
У истраживачком смислу, др Ена Мирковић се бави различитим темама , аутор је више научних чланака како о историји Другог светског рата , тако и о породицама зааслужним за привредни развој Србије, просветној политици , међународној периодици и политичкој улози интелектуалаца левичарског опредељења.
Ову књигу посветила је својим родитељима, а Небојши Нешковићу, сину Благоја Нешковића, о којем је написала књигу, захвална је на уступљеним фотографијама, јер је цела монографија илустрована оригиналним фотографијама из биографије и животног пута Благоја Нешковића.

В.В.

Подели на: