Најновије вести

“Ивкова слава у Призрену” премијерно изведена у Грачаници

Представа „Икова слава у Призрену“ у драматизацији и режији Бојана Стојчетовића, рађена у копродукцији Народног позоришта Ниш и Народног позоришта Приштина (са привременим седиштем у Грачаници), премијерно је синоћ изведена у Дому Културе Грачаница.

 

Узео сам здраво Сремчево семе ”Ивкова слава”, и посадио га на Космету. Никла је дуго тражена драма! Све је добило другачију конотацију. И убијање стоке и живине, и уништавање ресурса и хране. И малтретирање жена које долазе на патерице, и пуцање на самог Ивка! Више ничег није било комичног у комаду. Сместили смо Ивка у Призрен. Српске госте на слави, ”пресвукли” у преостале Србе који и данас живе у Призрену. Додали прве комшије Албанце, и добили смо један, сасвим нови комад”, каже редитељ Бојан Стојчетовић.

Постојала је опасност, да се представа не претвори у политички комад, где се банализују ствари, и упире прстом само на једну страну.

“Зашто је комад ”Ивкова слава – Призрен 2019”, потребан културној сцени Србије? Зато што говори о истини,а уметници су дужни да истину избацују на површину! Она мора да пронађе пут до људи, који желе да је чују”, порука је редитеља ове представе.

У представи играју: Милан Васић, Дејан Цицмиловић, Игор Боројеић, Александар Михаиловић, Сања Кртовић, Катарина Јеличћић, Аника Грујић, Ивана Ковачевић, Тамара Томановић и други.

Ауторски тим представе: костимограф Татјана Радишић, сценограф Горан Стојчетовић, кореограф Небојша Громилић.

Након премијерног извођења у Грачаници, представа „ИВКОВА СЛАВА У ПРИЗРЕНУ“ ће 11. Маја бити изведена у Звечану, а потом следе премијере у Нишу, 26. Маја Народно позориште Ниш, и 1. Јуна Београд, сцена „Раша Плаовић“ Народно позориште у Београду .

Публика у Грачаници са одушевљењем је прихватила нову представу приштинског позоришта.

Подели на: