Најновије вести

Избори на Косову на 140 бирачких места

На Косову су јутрос у 7 сати отворена биралишта на којима грађани бирају народне посланике за нови сазив Скупштине Србије. У Србији се одржавају редовни парламентарни избори, своје право гласа може да искористи 6.584.376 бирача, а у трци је 21 изборна листа.

 

а Косову се гласа на 140 бирачких места, изјавио је председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић, а право гласа има око 100.000 бирача.

Изборни материјал на Косово допремио је ОЕБС, а представници ове међународне организације ће вечерас, након затварања биралишта, гласачке листиће транспортовати у Врање и Рашку где ће бити обављено пребројавање.

Више од 500 људи из ОЕБС-а је ангажовано на разним пословима у вези са данашњим изборима.
Због пандемије изазване коронавирусом, предузете су додатне мере у циљу заштите особља које је укључено у изборни процес.

Чланови бирачких тела су са заштитним маскама и рукавицама, обезбеђена су средства за дезинфекцију. У близини бирачких места јутрос су се могли видети и припадници Кфора.

Ракић: Дан демократије

Председник Српске листе Горан Ракић изјавио је у Северној Митровици да је изборни дан – дан демократије, и позвао грађане да у што већем броју изађу на биралишта.

“Сва бирачка места су отворена на време и према информацијама које имам, бирачки процес протиче у најбољем реду. Велика излазност од раног јутра је јасан показатељ да је данашњи дан дан демократије”, рекао је Ракић.

Јанковић: Данашњи избори врло битни

Градоначелник Звечана Вучина Јанковић гласао је у Основној школи “Вук Караџић“ у овом граду, а након тога поручио да су данашњи избори врло битни јер је, како је рекао, важно ко ће бити представници у парламенту.

“Наши грађани су свесни ситуације у којој живимо. Позивам грађане општине Звечан да што масовније изађу на биралишта и испуне своју дужност”, рекао је Јанковић.

Светске агенције о изборима

Светске агенције преносе да се данас у Србији одржавају парламентарни избори, уз мере заштите од коронавируса, и да се очекује победа владајуће странке, којој је, како истиче АП, потребан снажан мандат за преговоре о Косову.

Ројтерс наводи да последње анкете показују да би Српска напредна странка председника Александра Вучића требало да освоји комотну већину, пошто бирачи, како каже, одобравају мере које су увођене за време пандемије коронавируса.

Грађани излазе у великом броју

Грађани су у великом броју изашли на бирачка места у Северној Митровици, Лепосавићу, Грачаници, Гњилану, Липљану, Лешку…

Поповић: За што бољи развој српских средина

Градоначелник Грачанице Срђан Поповић гласао је јутрос на бирачком месту у Основној школи “Краљ Милутин”. Поповић је поручио да је једна од његових главних жеља да се расељени врате својим домовима.

“Сваким даном да имамо што бољи живот, да се расељени враћају, да имамо што више могућности запошљавања и да се српске средине развијају и имају што јаче везе са Београдом”, изјавио је Поповић за Косово Онлајн након гласања.

Поштовање епидемиолошких мера

Сва бирачка места у централној Србији, на Косову и Метохији и у дијаспори отворена су на време и предузете су све мере заштите у складу са препорукама Кризног штаба, изјавио је јутрос председник Републичке изборне комисије (РИК) Владимир Димитријевић.

Ђурић гласао први

Директор Канцеларије за Косово и Метохију и потпредседник Српске напредне странке Марко Ђурић гласао је јутрос у 7 сати у Месној заједници Цветни трг на Врачару.

Челници Српске листе гласали заједно

У Северној Митровици јутрос у 7 сати су отворена сва биралишта на изборима за Скупштину Србије, а од самог отварања бирачких места кренуо је јако велики одзив грађана на гласање.

Око 8 часова гласали су председник Српске листе Горан Ракић, в.д. градоначелника Северне Митровице Александар Спирић, потпредседник Српске листе Игор Симић и кандидати за народне посланике у Скупштини Србије са Косова.

Полиција сарађује са члановима ОЕБС

Косовска полиција и данас је задужена за очување јавног реда и мира, а њихови припадници су на располагању мисији ОЕБС-а на Косову и пружају им помоћ у складу са свим потребама које ови имају.

Такође косовски полицајци су распоређени у близини бирачких места. Наводе да нема додатног ангажовања припадника органа реда и да је на снази редован оперативни план.

Подели на: