Најновије вести

Изгорела штала српске породице код Косовске Каменице, сумња се да је пожар подметнут

Канцеларија за Косово и Метохију Владе Србије саопштила је да је у ноћи између среде и четвртка у селу Одановце код Косовске Каменице изгорела штала породице Миленковић. Будући да у објекту није било електричних инсталација, Канцеларија сумња да је пожар изазван људским фактором, као наставак притисака и застрашивања Срба на КиМ.

 

 

Усаопштењу се истиче да је изгорео кров и 1.000 бала сена, а од ватре је спасена стока и трактор.

Осим што је четворочланој породици Миленковић нанета материјална штета, свим Србима Косовскопоморавског округа је на овај начин поручено да су непожељни, оцењује Канцеларија за КиМ.

Додаје се да су представници Канцеларије за КиМ на терену обишли породицу и поручили да ће помоћи да се штета санира.

У већински албанском селу Одановце живи десетак српских породица, а недавно је једном Србину запаљен аутомобил.

“Сведоци смо да на Косову и Метохији из дана у дан институционално насиље, уведено од стране Аљбина Куртија, прераста у физички линч, са циљем да се Србима створе потпуно немогући услови за живот и опстанак у нашој јужној покрајини”, поручују из Канцеларије.

Додају да, када политичке структуре манифестују отворену нетрпељивост према једној друштвеној групи, и то без икакве задршке или наговештаја санкција, онда и појединци то шватају као позив да се укључе у кампању прогона.

“Намера Аљбина Куртија је да Србе натера да се иселе са Косова и Метохије, а кампања насиља и систематског обесправљивања ће несумњиво бити настављена уколико се одлучном реакцијом међународне заједнице режим у Приштини не заузда и не спречи у злочиначким намерама”, поручили су из Канцеларије.

У саопштењу се додаје и да Србија, у интересу хуманости али и стабилности и мира у региону, још једном позива све релевантне међународне чиниоце да “обуздају Куртија и његов шовинистички поход против српског народа на Косову и Метохији”.

 

Подели на: