понедељак, 16. маја 2022. | 16:31
Најновије вести

Мозаици инспирисани дечијим цртежом

Изложба мозаика Игора Марковића у Галерији Културног центра у Крушевцу

 

Дечји цртеж се може препознати без обзира где дете расте и из које је земље, он је без утицаја јер деца мисле ван окивра, њихов свет је једноставан, каже Марковић.

Сликар Игор Марковић који од прогона из Приштине 1999. године живи и ствара у Београду, организовао је изложбу мозаика „Страшно страшно“ у Галерији Културног центра у Крушевцу. Мозаике је радио на основу дечијих цртежа млађе васпитне групе деце предшколоског узраста од 3-5 година. Уметнички савет Галерије Културног центра Крушевац у саставу: мр Матија Рајковић, Иван Милуновић и Марија Стојадиновић, на основу конкурса је одабрао тему Игора Марковића са називом Страшно, страшно. У Културном центру Крушевца изложено 16.мозаика. Ову изложбу су, поред осталих, на отварању посетила и деца из вртића „Колибри“ ПУ Ната Вељковић.

-Дечји цртеж се може препознати без обзира где дете расте и из које је земље, он је без утицаја, безграничан јер деца мисле ван окивра, њихов свет је једноставан. Њихов доживљај је апстрактан и наиван а цртеж је искрени исказ неког искуства. Боје су емоције а цртеж доживљај. Ова мала ремек дела су можда врхунац израза неког детета јер већина њих престаје да црта у каснијем сазревању, каже Марковић.

Превођење дечјег цртежа у мозаик је један од начина да се истакне једноставност линија и облика који носи сваки цртеж изведен од стране детета.-Камен као моје средство изражавања чини представу дела комплетнијом. Вуче ме у детињство сећање које свако од нас носи а можда не зна одакле и зашто. Они су почетак развијања једне личности која ће постати одрасла комплетна индивидуа и сутра нас заменити на овом месту. Први мозаик из ове серије радова је рад ,,Страшни лав“ који је покретач серије. Страшног лава је нацртао мој син који је уз песмицу Душка Радовића са папиром испред себе исцртао лава, „трамвај цео и облака један део у његовом стомаку“. Изненадило ме је виђење лава где је тело лава заузело већи део формата јер је то у њему битно, шта је лав појео. Страшно, страшно.

Игор Марковић, рођен 1977.године у Приштини, основне студије сликарства завршио је на Факултету ликовних уметности у Звечану, у класи професора Зорана Фуруновића 2011. године. Учествовао на многим ликовним колонијама и хуманитариним манифестацијама. Његови мозаици великих формата се налазе на конаку Манастира Бањска на Косову и Метохији, Цркви Свете Петке у Борчи у Београду, у винарији у Аранђеловцу и у приватним колекцијама свуда у свету. Игор Марковић живи и ради у Београду. Члан је УЛУПУДС-а од 2017.године.

С.Ђукић

Подели на: