Најновије вести

Изложба радова младих вајара Косова и Метохије у Градском музеју у Косовској Митровици

У Градском музеју у Косовској Митровици у току је групна изложба младих вајара Косова и Метохије под називом “Безимени”.

 

Стварајућа култура на Косову и Метохији има потпуно издвојене, занемарене сегменте у култури и уметности и потпуно занемарене, заборављене, рекао бих, уметнике који раде и стварају. Тако да смо ми као Дом културе Грачаница пратили рад тих уметника, овом прилкиком вајара, који свако у свом гету живи, ради и ствара, и ми смо тим праћењем и тим радом идентификовали њих девет академских уметника који су представљени на овој изложби и дошли смо на идеју да на неки начин вреднујемо њихов рад и то прикажемо на једној репрезантативној изложби – рекао је синоћ на отварању изложбе у Косовској Митровици Небојша Јевтић, уредник ликовног програма Дома културе Грачаница, који је уз Мају Тодић селектовао радове за изложбу.
Идеја била да прва изложба буде у Дому културе у Грачаници, али сплетом околности, због епидемије коронавируса, изложба је прво приказана у Новом Саду, у малој галерији Културног центра Новог Сада.
Јевтић каже да је то можда било и на срећу с обзиром да су тамонаишли на изузетан пријем. Изложба је трајала 15 дана, након чега је прената у Грачаницу да би сада у сарадњи са Градским музејом у Косовској Митровици дошли на идеју да изложба, како кажу, дође овде где је све почело. Сви вајари чији су радови заступљени на изложби су завршили вајарство на Факултету уметности Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици.
На изложби су уврштени радови девет академских уметника: Игор Чепкеновић (Липљан), Ђорђе Јоцић (Вучитрн), Ана Гашић (Осојане), Владимир Антић (Косовска Митровица), Славиша Михајловић (Косовска Каменица), Бранислав Ристић (Штрпце), Ненад Милосављевић (Доња Гуштерица), Милисав Шарац (Косово Поље) и Александра Станковић (Призрен).
Изложба ће у Косовској Митровици бити отворена две недеље.
С. К.

Подели на: