Најновије вести

Изложба ”У славу Видовдана”

Видовданске свечаности у Грачаници

У Средњошколском центру у Лапљем Селу отворена је изложба под именом ”У славу Видовдана” аутора Марка Марковића. Изложбу чине јавности готово непознате фотографије са обележавања 550 годишњице Косовског боја на Газиместану 1939. године, као и новински чланци Политике, Правде и Времена у периоду од 1912. године до 1939. године, који доносе извештаје о прославама Видовдана широм земље. Посебно су занимљиви извештаји из различитих градова бивше Југославије, тадашње краљевине, где се могу прочитати детаљи са прослава Видовдана у Сарајеву, Загребу, Љубљани, Ријеци, Скопљу, Битољу, Цетињу…
Намерно изабрана школа за промоцију
Посетиоци су били у прилици да поред фотографија и новинских чланака, по први пут виде и јединствене и оригиналне експонате са мотивима Видовдана као што су видовданске медаље, документи, позивнице за прославу Видовдана из 1889. године,  колекционара Александра М.В. Чолића. Такође, приказан је и одломак из документарног филма о прослави 550 годишњице Косовске битке на Газиместану.
Према речима аутора изложбе Марка Марковића, директора Архива Косова и Метохије, простор за поставку изложбе изабран је у циљу да се млади боље упознају са историјом и да прошире своје знање стечено у школи.
-Поставка се састоји из новинских чланака у којима се извештава о прослави Видовдана између два рата, и то не само на Косову и Метохији већ и у другим градовима тадашње Југославије. На основу писања медија видимо да су овај празник поред православаца, обележавали и католици, али и припадници муслиманске вероисповести. Колико је у то време била озбољна држава говори и податак да се Видовдан са посебном пажњом прослављао и у школама. На изложби су приказане и фотографије са првих прослава Видовдана које су одржане одмах након ослобођења у Првом балканском рату, казао је Марковић и додао да се види прослава у Приштини, Вучитрну, цркви Самодрежи. Такође, изложене су оригиналне фотографије са обележавања 550 годишњице Косовске битке на Газиместану када се окупило преко 100 хиљада људи.
Изложбу у Лапљем Селу отворио је Срђан Младеновић, доктор историјских наука, рекавши да је изложба мали корак, али може имати велики значај за људе на Косову и Метохији.
Наша духовна битка
Свако у свом послу, у својој породици, свако на сваком прегнућу којим се бави треба пред собом да има лик Светог кнеза Лазара и косовских витезова,  да у глави има непрестано идеју да та битка за Косово и Метохију и даље траје, и да ће трајати још дуго. То није битка земаљска, нити физичка већ једна висока духовна битка у којој имајући такве узоре, а могу да кажем и такве заштитнике на небу у толико оспораваној небеској Србији, мислим да имамо шансе да све буде завршено како треба, казао је Младеновић приликом отварања изложбе.
Др Јован Алексић, доцент на катедри за историју Филозофског факултета Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, нагласио је да сам наслов изложбе најбоље говори о њеној суштини.
-Чини ми се да у данашњој историји не постоји датум који нас на тако јединствен начин описује и који нас на сличан начин прати последњих 635 година. Као да се у једном дану, Видовом дану, сабрала сва наше прошлост, садашњост и будућност. Као да се кроз Видовдан све одмерава, и да се тада сви сабирамо ма одакле долазили и као да је у том дану стало све време нашег постојања, нагласио је Алексић.
У име домаћина присутнима у холу Средњошколског центра у Лапљем Селу обратила се директорица Економско-трговинске школе Драгица Митић која је рекла да изложба подсећа на богато наслеђе и традицију Срба и да Видовдан није само датум у календару, већ симбол храбрости, отпора и заједништва.
Предговор каталогу изложбе написала је помоћница директора Канцеларије за КиМ Милена Парлић. Она је нагласила да изложба упућује на највећу прославу Видовдана у ери Краљевине Југославије, која истовремено приказује и врхунац моћи тадашње југословенске државе.
-Оно на шта јасно указује ова изложба јесте порука јединства и сагласја у универзалној идеји Видовдана као вечног отпора насиљу и злу, каже у предговору Парлић.
Изложбу ”У славу Видовдана” организовали су Архив Косова и Метохије, Дом културе ”Грачаница” и Галерија уметности Приштина. Покровитељи изложбе су Министарство културе Републике Србије, Канцеларија за Косово и Метохију о ПО Приштине. Изложба је одржана у склопу овогодишњих Видовданских свечаности.
М.Ч.
Подели на: