Најновије вести

Изложбом слика Милоша Шобајића сутра почињу Видовданске свечаности у Грачаници

Изложбом слика недавно преминулог уметника Милоша Шобајића у Дому културе Грачаница сутра ће бити отворене Видовданске свечаности и почетак рада ликовне колоније „Видовдан 2021“.

 

 

Дом културе у Грачаници ове године обележава седам векова од изградње Манастира Грачаница и седам векова од упокојења њеног ктитора Краља Милутина

У овкиру обележавања у току године биће отворена и реновирана Галерија дома културе и обновљен рад Галерије уметности Приштина која се после 22 године изгнанства враћа кући – Косову и Метохији.

Ликовна колонија „Видовдан“ одржава се у оквиру Видовданских свечаности и један је од најважнијих догађаја у ликовном животу на Косову и Метохији.

На њој се додељује награда „Лонгин“ за животно дело из области ликовних уметности, као и награда „Димитрије Поповић“ за најуспешнијег младог учесника.

Ове године ће у сазиву колоније у Грачаници бити 10 уметника: Љиљана Бурсаћ (Београд), Рајко Каришић (Београд), Марија Јевтић Дајић (Нови Сад), Ервин Ћатовић (Приштина), Данило Вуксановић (Нови Сад), Тамара Осмајлић (Беране), Драган Бартула (Лозница), Стефан Стевановић (Баточина), Стојан Миланов (Београд) и Весна Сушић (Никшић).

Сви програми и манифестације ће се одржавати у складу са тренутно важећим епидемиолошким мерама, напомињу организатори.

Покровитељи Видовданских свечаности, колоније и изложбе су Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије, Скупштина града Приштина-Грачаница, Општина Грачаница, Министарство културе Републике Србије.

Подели на: