Најновије вести

Извештај ОЕБС-а: Судови на КиМ да изричу притвор само као последњу меру

Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) саопштила је да на КиМ постоји велики број недовољно образложених одлука о одређивању притвора и да се често не користи алтернатива мери притвора, као што је кауција.

 

 

У извештају који обухвата анализу података које је 2022. и 2023. године прикупио програм праћења суђења Мисије ОЕБС-а у погледу одређивања притвора пунолетним окривљеним лицима на КиМ наведено је да доступни статистички подаци показују да је од децембра 2020. године дошло до значајног пораста броја оптужених који се налазе у притвору, а који нису осуђени.

Извештај се заснива на налазима 70 изречених притвора на рочиштима које је пратио и анализирао ОЕБС, а у њему је наведено да су судије за претходни поступак ретко одбијале захтеве тужилаштва за одређивање притвора и да је било врло мало коришћених алтернатива доступних кроз “блаже мере”.

Када се комбинује са забринутошћу у вези са квалитетом образложења и поткрепљења, и у захтевима тужилаштва и у судским одлукама, констатује се да се притвор често не користи као крајња нужда и да може да се примени произвољно, указује се у извештају.

У извештају се наводи да су само пет од укупно 96 окривљених који су праћени у 70 предмета биле жене, а да су 10 окривљених били припадници невећинских заједница и додаје да због малог броја окривљених из невећинских заједница и жена није могуће извући поуздане закључке о могућем различитом поступању као резултат родне припадности или припадности заједници.

Велики број Срба налази се у притвору у затворима на КиМ, а ухапшени су под неоснованим оптужбама за наводне ратне злочине.

Подели на: