Најновије вести

Јачање свести о оном што нам се десило у 20. веку

Музеј жртава геноцида и Дом културе у Грачаници потписали протокол о сарадњи

 

 

Музеј жртава геноцида из Београда и Дом културе Грачаница потписали су протокол о међусобној сарадњи са циљем учвршћивања, бољег повезивања као и веће сарадње у реализацији пројеката из области образовања, културе , културе сећања, уметности и научно истраживачке делатности. Протокол су у Грачаници потписали директор Музеја жртава геноцида Дејан Ристић и директор Дома културе Живојин Ракочевић.
Музеј жртава геноцида је национални музеј основан 1992. године са врло специфичним и одговорним задатком, а то је да истражује публикује и презентује податке о геноцидима почињеним над српским народом у 20.веку, као и над жртвама холокауста.
-Циљ нам је да кроз различите програме јачамо капацитете Музеја жртава геноцида, свест и знање о ономе што се десило у 20. веку и што се још увек дешава на појединим подручјима наше земље, или у региону, када јеу питању положај српског народа. Зато нам је јако важно да успоставимо институционалну сарадњу, рекао је Ристић у Грачаници.
Он је нагласио да потписани протокол о сарадњи неће бити само обичан папир, већ да ће од септембра бити организован читав низ програма који ће обухватити предавања, представљање књига, организоваће се трибине, радионице за децу основног и средњошколског узраста, биће приказивани документарни филмови и организоване изложбе.
Директор Дома културе у Грачаници Живојин Ракочевић је навео да су у предходном периоду са представницима Музеја жртава геноцида остварили добру сарадњу.
-Потписивање протокола о сарадњи није почетак већ формализација онога што смо до сада радили, са намером да имамо размену у публикацијама, да имамо приступ фондовима фотографија, предмета из доба када су неки злочини направљени. Дом културе има функцију која подразумева логистику за људе који долазе, који су научници, и који ће стручно радити на проблемима који се дешавају на Косову и Метохији. Ово је природна потреба да се злочини над Србима на Косову и Метохији научно истражују и у том смислу ми неколико година сарађујемо са различитим институцијама, а посебно са људима из Музеја жртава геноцида, рекао је Ракочевић.

М.Ч.

 

Подели на: