уторак, 21. фебруара 2023. | 16:20
Најновије вести

Јањић: Покушај прављења пандана Заједници српских општина

План да се успостави Заједница албанских општина у Прешевској долини јесте покушај Приштине да направи пандан Заједници српских општина на Косову и Метохији – тврди политички аналитичар Душан Јањић. Он подсећа да та идеја потиче још из 2017. године, а сада је покренута и свакако је повезана са дијалогом у Бриселу.

 

 

Формирање Канцеларије за помоћ прешевској долини у Приштини својеврсни је одговор на нашу Канцеларију за Косово и Метохију, а сада се оживљава и идеја о Заједници албанских општина на југу Србије како би се направио еквивалент Заједници српских општина“, истиче Јањић.

Последњи потези Приштине су њихова припрема за разговоре о Заједници српских општина јер су свесни да више одлагања не може бити, а желе себи да створе повољнију позицију у преговорима. Авдулах Хоти није формирао поменуту канцеларију само као потез ка Београду, већ и ка Тирани.

„Ово је покушај Приштине да од Тиране преузме „бригу“ о прешевској долини. До сада је тамо одлазио Еди Рама, па министар спољних послова Албаније, а сада тим питањем жели да се бави Приштина“, каже Душан Јањић и додаје да Београд не би требало много да брине због Канцеларије основане у Приштини јер ће ова вероватно радити преко Националног савета Албанаца у Србији које је легитимно тело.

Што се тиче позиције, уопште у преговорима, Београд свакако има механизме које може употребити уколико то буде неопходно.

„Београд има убитачна средства која може да искористи, а притом мислим на арбитражу. До сада то није користио, што је мудар потез, јер може да наруши односе са Европском унијом, али треба да ставља до знања: нећемо ми са Вама политички да разговарамо већ са становишта међународног права и са становишта европских правних вредности.“

Јањић сматра да је веома важно које потезе ће Београд предузети у наредном периоду у одбрани наших националних интереса, а објашњава да све што буде испреговарано важиће бар наредних 25 година.

Подели на: