Најновије вести

ЈЕДИНИ НАЧИН ДА ИМАМО МИРНИЈУ ЈЕСЕН ЈЕ УБРЗАНА ВАКЦИНАЦИЈА

– Што се тиче епидемиолошке ситуације тренутно је стабилна, али кажем, само тренутно. Сви они који нису вакцинисани треба управо да искористе ово време када имамо фактички затишје пред буру, која се најављује за септембар месец, да имамо што више вакцинисаних како би спремни дочекали јесен и добро се спремили за делта сој и за јесење време које нам долази а које није нимало оптимистично по прогнозама свих наших стручњака – казао је др Елек у разговору за наш лист

 

Број оболелих од коронавируса у свету расте, што указује да смо на почетку четвртог таласа пандемије, упозоравају стручњаци. Што се тиче српских средина на Косову и Метохији већ пар недеља није забележен ниједан позитиван случај међу тестиранима, а тестирања се врше три пута недељно у Заводу за јавно здравље Косовска Митровица, потврдио нам је у разговору за наш лист директор Здравственог центра Косовска Митровица др Златан Елек. – Што се тиче епидемиолошке ситуације тренутно је стабилна, али кажем, само тренутно. Већ другу недељу ми немамо ниједног позитивног међу тестиранима а тестирамо понедељком, средом и петком. У овом моменту имамо само једног ковид позитивног пацијента који је у болници и који је тренутно на кисеонику – рекао нам је др Елек. Без обзира, како наглашава, на тренутно добру епидемиолошку ситуацију, а с обзиром на предвиђања струке да ће нови талас ускоро стићи и код нас, др Елек истиче да је једини начин да имамо мирнију јесен убрзана вакцинација. – Бојим се да ово време не користимо онако какве препоруке добијамо од нашег Кризног штаба, зато што се свуда алудира да треба више да се вакцинишемо како би спремни дочекали јесен, а видимо да је у циркулацији делта сој вируса. Спрам тога јавни позив би гласио да сви они који нису вакцинисани треба управо да искористе ово време када имамо фактички затишје пред буру, која се најављује за септтембар месец, да имамо што више вакцинисаних како би спремни дочекали јесен и добро се спремили за делта сој и за јесење време које нам долази а које није нимало оптимистично по прогнозама свих наших стручњака.

ДЕЛТА СОЈ НИЈЕ РЕГИСТРОВАН У СРПСКИМ СРЕДИНАМА

Иако у Србији већ циркулише делта сој ковида19, по речима нашег саговорника, у српским срединама на КиМ још није верификован ни један случај тог соја, што не значи да неће бити с обзиром да је велика фреквенција кретања путника у летњем периоду. – Разлика између делта соја и ових претходних је у томе што је заразност много већа, то је агресивнији сој, видели смо да је направио пустош у Индији и неким другим земљама. Због тога апелујем да искористимо ту могућност, коју нам је држава дала, а то је да бирамо коју вакцину желимо да примимо. Што је најбитније да напоменем, имамо савршено организован систем вакцинације захваљујући Канцеларији за Косово и Метохију. Према последњим подацима на издовојеним пунктовима у Рашки, Бујановцу и Куршумлији вакцинисано је преко 24 хиљаде грађана са КиМ. Др Елек сматра да је то недовољан одзив. – Видимо и да земље које имају негде више од 50 посто вакцинисаног становништва имају сада пораст броја оболелих захваљујући овом делта соју, и то међу млађима који не радо прихватају ову вакцину, и они су највећи преносиоци ове болести – појашњава др Елек. Интерна болница, неурологија са психијатријом, одељења која су била претворена у ковид болницу изшла су пре око месец дана из ковид система. – Ипак, оставили смо довољан број места за ковид пацијенте, да нас ништа не може изненадити, а то је тријажни центар са 30 места и инфективно одељење са 16 места. Остала одељења су враћена у своју функцију и сада функционишемо у 90 процената у зеленој зони само 10 процената у црвеној, што не значи да за један или два дана не можемо да се поново вратимо на стари систем и поново да одвојимо 180 постеља – казао је др Елек. zПОВЕЋАН ОБИМ ПОСЛА ОВОГ ЛЕТА Иако је ситауција са ковидом овде јако мирна у Здравственом центру Косовска Митровица имају пуно посла – Имамо значајан број хоспитализованих пацијената. Пре свега на хирургији и на интерном одељењу. Када је реч о хирургији ту имамо повећан број операција. Болесници који нису имали шансу да се оперишу за време ковида, из простог разлога зато што су све елективне хируршке интервенције биле одложене, сада то могу да учине. Међутим, оно што нас забрињава је да имамо све већи број болесника који су прележали корону и сада се јаваљају на интерно одељење са поремећајима ритма срца, са кардиоваскуларним болестима, са хипертензијом, са дијебетесом. Просто, као здравствени радник не могу да разумем људе, односно наше суграђане који се не вакцинишу, имају већи страх од вакцине него од болести. Нас много више треба да брине да се бојимо кад се разболимо не само због саме болести већ и због постковид реакције – казао је директор ЗЦ Косовска Митровица.

НИКО НИЈЕ УМРО ОД ВАКЦИНЕ

У вези са страхом једног дела грађанства од вакцине наш саговорник каже да је битно да знају да на овој територији није регистрован ни један случај да је неко био вакцинисан и да је умро од короне. – Имали смо пацијенте који су примили вакцину али су добили ковид, с тим што су код њих клиничке слике биле много блаже, и ти болесници су имали много блажу терапију, број дана лежећих у болници је био мањи, излазили су много раније него ови пацијенти који нису вакцинисани а међу којима смо, нажалост, имали доста и смртних случајева – истиче наш саговорник. Др Елек каже, без обзира на тренутно мирну ситуацију када је ковид у питању, не верује да ће нас заобићи четврти талас и делта сој. – Сигурно нас неће мимоићи четврти талас, предвиђања до сада никада нису оманула што се тиче ковида. Оно што је битно јесте да се надам да ћемо ми спремни да дочекамо и овај талас. Надам се да ћемо до тада имати много већи број вакцинисаних и ревакцинисаних и да ако достигнемо тај колективни имунитет више нећемо имати проблема са короном као што смо имали до сада – нагласио је др Елек. С. К.

Подели на: