Најновије вести

“Јединство” одржало други колегијум на отвореном

Протерали су нас 1999. године. Ми не желимо ништа туђе. Ми хоћемо да се вратимо у своје и то је захтев који упућујемо са нашег данашњег колегијума, рекла је директорица предузећа “Панорама – Јединство” и уредница листа Рада Комазец

 

 

Други дан заредом, уредници и новинари “Јединства” одржали су колегијум испред зграде у Косовској Митровици, у којој су се до сада налазиле канцеларије овог медија, а из којих им је наложено да се иселе, јер су наводно продате.
Иако је за данас у 10сати , наводни власник Екрем Пеци најавио свој долазак са полицијом, он се није појавио.
Са данашњег колегијума, редакција је поручила да ни они нису без имовине, да се стотине њихових узурпираних квадрата налазе у Приштини те да ће захтевати да се и њима омогући повратак у њихове просторије у Приштини. За сваки квадрат, кажу, они имају документацију којом се власништво потврђује.
“Протерали су нас 1999. године. Ми не желимо ништа туђе. Ми хоћемо да се вратимо у своје и то је захтев који упућујемо са нашег данашњег колегијума” рекла је директорица предузећа “Панорама – Јединство” и уредница листа Рада Комазец.
“Ми имамо у Дарданији (сада је то улица Била Клинтона) 300 метара квадратних и то су купили новинари „Јединства“ сопственим средствима. То је све узурпирано. Писали смо и обраћали се још од 2005, 2006. године најпре УНМИК-у, потом агенцијама и свим надлежним институцијама и наилазили на ћутање , а тражили смо да нам ослободе део простора како бисмо се вратили у Приштину“ рекла је Комазец на првој конференцији за медије сазваној овим поводом 15. маја.
Према њеним речима, узурпиран је и Дом штампе који је „Јединство“ користило, и сада се у том објекту налази косовска Влада. Поред тога, узурпирани су и штампарија, нова штампарија која је била у изградњи у Косову Пољу, више књижара и трафика.
Комазец је данас подсетила да је човек који се представља као власник са њом комуницирао телефонским путем, да до данас редакцији није стигао никакав писани документ – нити са званичним, обавезујућим налогом за исељење, нити било какав имовински лист који би потврдио Пецијево наводно власништво над овом некретнином.
Како би сами радници били поштеђени било какве евентуалне опасности и непријатности, редакција је донела одлуку да од јуче, за редакцијске састанке не користи спорне просторије, већ да своје колегијуме, симболично, одржава на отвореном.
Удружење новинара Србије дало је пуну подршку “Јединству” подвлачећи да у демократским друштвима никада није било могуће усменим путем наложити исељење било коме.
Лист “Јединство” протеран је из Приштине 1999. године. Од тада се налази у Косовској Митровици.

 

Подели на: