среда, 28. јула 2021. | 12:38

Јевтић: Повратак и економско оснаживање главни приоритет у 2021. години

Министарство за заједнице и поваратак у сарадњи са Канцеларијом Европске уније на Косову, а у партнерству са Међународном организацијом за миграције(ИОМ), спроводи четврту фазу ”Програма за стабилизиацију заједница (ЕУ ЦСП-4)”.

 

 

Четврта фаза Програма је почела са закашњењем крајем 2020.године због пандемије корона вируса али упркос томе је до сада успешно додељено 22 индивидуална подстицајна средства у виду опреме и алата за покретање или проширење постојећих делатности и послова у општинама Мамуша, Урошевац, Гњилане, Штимље, Клина, Косово Поље, Ђаковица, Пећ, Митровица, Вучитрн и Призрен. У склопу истог Програма успешно су реализована и два пројекта за заједнице, и то: „Кабинет за информатику“у општини Јужна Митровица и „Улична расвета у селу Војиновце“ у општини Штимље.

„Вулканизерска опрема, грађеграђевински алати, стоматолошки инструменти, опрема за молерај, електро-апарати, опрема за чишћење просторија и прање тепиха, опрема за видео-снимањеи репродукцију су само неке делатности које смо у овој раподели подржали са Канцеалријом ЕУ. Побољшање услова живота и отварање нових радних местаза младе у временима изузетно лоше економске ситуације узроковане пандемијом од пресудног је значаја за спречавање тренда одласка младих са Косова. Наш главни стратешки партнер у стварању нових економских могућности у 2021.години јесте Канцеларија ЕУ на Косову“, изјавио је министар за заједнице и повратак, Далибор Јевтић.

Директну корист од 22 индивидуална пројекта је имало 494 појединаца из свих заједница, док је нови Кабинет за информатику опремљен за 300 ученика из ашкалијске заједнице, а од нове уличне расвете ће директну корист имати око 170 припадника албанске и других заједница.

У току 2021.године, Министарство за заједнице и повратак и Канцеларије ЕУ на Косову планирају да, преко партнерске организације ИОМ, у оквиру Програма за стабилизацију заједница подрже још 66 индивидулалних и 15 пројеката за заједнице на Косову.

Подели на: