Најновије вести

Јевтић: За улазак на Косово из Србије није потребан ПЦР тест

Министар за заједнице и повратак у косовској влади Далибор Јевтић поручио је да новим мерама у борби против коронавируса, које ступају на снагу данас, није предвиђено да грађани који на Косово улазе из Србије имају негативан ПЦР тест.

 

Јевтић је на свом Твитер налогу написао да жели да разјасни дилему која постоји и да још једном истакне да негативан ПЦР тест није потребан за улазак на Косово из Србије.

Актуелна косовска влада је јуче одобрила нове мере за спречавање ширења пандемије ковиђ19, према којима ће слободно кретање грађана и рад економских оператера, тржних центара, хотела и гастрономије бити од 05:00 до 20:00 часова увече.

Нове мере, које ступају на снагу данас и важиће до друге одлуке, предвиђају и да се особама старијим од 65 година дозвољава да напуштају кућу само у радним сатима 6:00-10:00 и 16:00-19:00, док ван овог времена могу излазити само ради хитних и здравствених потреба доказивањем релевантни документ потребу за изласком из овог распореда надлежном контролном телу.

Такође, предвиђено је и да страни држављани који улазе на Косово, укључујући оне са привременим или сталним боравком на Косову, а који долазе из високо ризичних земаља према службеној листи ЕЦДЦ, морају да имају негативан ПЦР тест за ковиђ19, не старији од 72 сата.

Из ове мере су изузете особе које пролазе транзитно кроз Косово, професионални возачи као и стране дипломате акредитоване на Косову и њихове породице.

Подели на: