Најновије вести

Јевтић: Забрињава однос централне власти према локалној самоуправи

Председник општине Штрпце Далибор Јевтић истакао је данас да су забринути односом институција са централног нивоа власти према локалној самоуправи на чијем је челу и њеним грађанима. Истиче да из тога проистиче закључак да се ради о нечему што за крајњи циљ има потпуно урушавање и смисао постојања локалне самоуправе.

 

 

Јевтић је на седници Скупштине општине Штрпце рекао да су сви захтеви и закључци које је изгласала ова институција, а који су послати надлежним органима у протеклом периоду остали без одговора.

“Нешто што код мене изазива забринутост јесте однос институција пре свега са централног нивоа власти према грађанима општине, институцијама и самој Скупштини општине Штрпце. Ми смо и у новембру, а и у претходном периоду усвојили одређене закључке и захтеве и слали их на адресу у складу са оним што је овде Скупштина општине изгласала, слали на адресе институција са упитом и захтевом, и оно што ме забрињава је да нисмо добили нити један одговор. То игнорисање онога што мислимо да су проблеми и забринутости грађана даје ми за право да доносим закључак да се ради о нечему што за крајњи циљ има потпуно урушавање и смисао постојања локалне самоуправе”, казао је Јевтић.

Како наводи, за њега то није питање политике да ли ову локалну самоуправу води ова или она политичка странка, већ је за њега то питање односа према грађанима те општине.

У капацитету који имамо и од вас тражим за то подршку, ми ћемо се демократским средствима борити против тога и када је у питању покушај нелегалне градње који имамо, и када су у питању сви други покушаји да се игнорише оно што су интереси грађана , на све могуће начине, демократским методама како предвиђају правне норме ћемо се борити против тога”, казао је Јевтић.

Јевтић је изразио и забринутост по питању рада тренутног руководства Ски центра Брезовица. Поновио је да је сво земљиште на Ски центру власништво општине Штрпце и њених грађана.

“Морам да кажем и позовем оне који тренутно руководе Ски центром Брезовица да добро обрате пажњу шта раде и да не мисле да једног дана неће морати да одговарају на питања која ће им бити постављена. Ски центар Брезовица је по мом дубоком убеђењу ресурс грађана општине Штрпце, радника који су деценијама у том ски центру, и интереси и грађана и радника се морају заштитити”, казао је.

С обзиром да је на последњем састанку који је одржан на ту тему чуо другачија мишљења, Јевтић наглашава да је сво земљиште на Ски центру власништво општине Штрпце и њених грађана.

“Ми ћемо се правним средствима борити да основно право које постоји у свим демократским друштвима, а то је право на имовину, буде заштићено”, казао је Јевтић.

Казао је да политичке партије долазе и одлазе, а да те ствари увек остају – право на имовину и право на управљање ресурсима у смислу заштите интереса оних којима ти ресурси припадају.

“Забринути смо свим оним што чујемо да се дешава на дневном нивоу, а посебно забрињава чињеница да једна институција са централног нивоа власти министарство које треба да се бави питањима повратка, а водио сам то министарство дужи низ година и одлично знам шта закон прописује и које су надлежности те институције не може да се бави управљањем Ски центра, не би смело да се бави тиме”, казао је Јевтић.

Подели на: