понедељак, 16. маја 2022. | 16:15
Најновије вести

Јевтић: Желе да нас, као народ, потпуно сломе

Градоначелник Општине Штрпце и функционер Српске Листе Далибор Јевтић каже да српски народ на Косову никада није био у лошијем положају него што је то данас случај. У интервјуу за Политику, истиче да је тренутно на делу институционално насиље које предводи Влада Аљбина Куртија.

 

 

Поводом поруке француске европосланице Доминик Билд да је ситуација Срба на Косову симбол изазова са којим се суочавају одређене хришћанске заједнице и да је фрапантно да се то догађа у Европи, као и њеног предлога резолуције о тешком положају српског народа на Косову, на питање какав је живот Срба, Јевтић истиче:

“Дијалога са Приштином нема јер Куртија не интересује да проблеме решава, поготову оне који се тичу Срба. Судски процес, лажне оптужнице, полицијске акције које се спроводе и на највеће православне празнике, само су део онога кроз шта Срби и политички представници Срба данас пролазе. Желе да нас као народ у потпуности сломе”.

Јевтић каже да су напади последица и резултат институционалног насиља. “Једно са другим је и те како повезано. Они који нападају знају да неће сносити никакве последице и да је напад на Србе или СПЦ нешто што већина на Косову подржава. Никада нећете видети нити једну реакцију било кога из врха власти коју чине Албанци, ни реч осуде нити било шта слично.То њихово ћутање је знак одобравања сваког напада, сваког угрожавања опстанка Срба на Косову и Метохији”.

Очекује да ће српских избора на КиМ бити. „Ја се искрено надам да ће српских избора на КиМ бити. Не бих се изненадио да Курти ипак одлучи да, попут недавне забране референдума, исто учини и за ове изборе. Уколико до избора не дође то би био велики шамар међународној заједници, која је јавно рекла да Приштина треба да дозволи одржавање избора”, наводи Јевтић.

На питање да ли ће бити враћена имовина манастиру Високи Дечани, Јевтић је одговорио:

“Ово је још једно озбиљно питање и тест за ЕУ и САД. Свако ко данас говори о Косову као месту које напредује у владавини права, а са друге стране се судске одлуке не спроводе само зато што се односе на Србе или СПЦ, суштински себе демантује чињеницом да једна од најважнијих одлука Уставног суда ни дан-данас није спроведена и то без икаквих последица по оне који је не спроводе”.

Подели на: