петак, 17. фебруара 2023. | 15:09
Најновије вести

Јоксимовић: Дијалог Београда и Приштине од почетка утиче на европске интеграције Србије

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже да дијалог Београда и Приштине од почетка утиче на процес европских интеграција и додаје да Србија јесте за компромисно решење, али да друга страна мора да испуни своје обавезе.

 

 

Она је додала да постоји питање постизања свеобухватног правно обавезујућег споразума, али је напоменула да је то очигледно врло тешко постићи, што показује и чињеница да је прошло скоро осам година од потписивања Бриселског споразума, а да кључни елемент, Заједница српских општина, још није формирана.

“Постоје друге бројне теме од имовинских питања, интерно расељених, питања заштите српског културно историјског наслеђа и многа друга која нису стигла на сто, а пре свега је требало да стигне Заједница српских општина”, указала је Јоксимовић.

Она је приметила и да је специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак увео нови систем политичког извештавања, односно подигао га је на више политички ниво.

“Циљ европске администрације и Лајчака јесте да дођу у, по њима, разумном року до неког предлога свеоубухватног решења. Мислим да то није лако постићи. С наше стране опструкције се до сада се нису појављивале. Зна се с које стране стижу опструкције. Дијалог са Приштином је важно питање и свакако утиче на наш процес европских интеграција”, рекла је она.

Упитана колико ће нова америчка администрација утицати на дијалог са Приштином, али и на проширење ЕУ, Јоксимовић подсећа на Лајчакове речи да се поново оснажује евро-атланско партнерство.

“Када је у питању и Западни Балкан и тема дијалога Београда и Приштине односи се враћају на нека времена пре администрације Доналда Трампа са којом је Србија коректно сарађивала по овом питању. Не треба због тога да будемо фрустрирани, јер смо ми били кореткна страна која је спремна за компромис, али за тај компромис је потребна и одговорност друга страна тј. Приштине”, навела је Јоксимовић.

Јоксимовић је истакла да је важно да се уз све проблеме који постоје у том дијалогу, интереси Србије поново узимају као легитимни интереси и поново су на столу.

Подели на: