Најновије вести

Јовановић: Одлазак Меркел не мења однос Немачке према Косову

Бивши министар спољних послова Владислав Јовановић рекао је за Косово Онлајн да избор новог шефа Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) Армина Лашета и одлазак Ангеле Меркел неће променити политику Немачке према Косову, али ће Србији пружити известан предах, у периоду успостављања нових односа унутар те партије али и са великим силама, а пре свега са САД.

 

“Постоји константа, један континуитет у политици Немачке према српском фактору и Србији. То траје од времена Геншера, па и пре тога, јер је Немачка била инструментална у разбијању Југославије путем помагања Словенији и Хрватској да изађу. После тога је дала пуну подршку осталима и била међу водећима који су оклеветали и настављали да подржавају тезе да су Срби криви, агресори, најгори. Меркел је само наставила оно што је њен претходник Кол радио“, рекао је Јовановић.

Када је одржавана међународна конференција о Југославији, како је казао, на састанку лидера Европске заједнице речено је да ће Немачка одмах признати Словенију и Хрватску, и ако други неће онда ће она сама то учинити.

Јовановић је указао да је то значило да је постојала спремност да се разбије Европска заједница и под тим ултиматумом сви су пристали иако су били уздржани и бојали се.

“Овај нови човек је из исте партије. Можда има еластичније и шире погледе, али он је војник те партије. Та партија има континуитет према Балкану, и он не може из тога да изађе чак и ако би интимно то желео. Може да има нешто блажи, прихватљивији речник“, сматра Јовановић.

Према његовим речима, оно што ће за Србију бити добро је интеррегнум између одласка Меркелове и учвршћења њеног наследника, јер “њему треба извесно време да учврсти положај у сопственој партији и коалицији, да среди односе са САД и другима, па би се онда вратио на питање Балкана и осталих“.

“Неће бити промена, али ће бити предаха можда шест месеци, можда и до годину дана, што нама много значи јер сваки дан је добијен дан, у смислу што он оснажава нашу правну и политичку позицију према питању Косова, а слаби исту ту позицију оних који су направили тзв. независну државу Косово и захтевали од многих земаља да је признају. Време за њих не ради. То они шватају и зато су све нервознији и наставиће политику притиска на нас“, каже Јовановић.

Подели на: