Најновије вести

Јунаци – тобџије из првог светског рата

Филм „Заспанка за војнике“ и у Дому културе у Зубином Потоку

 

Сећање на пола милиона погинулих српских војника над чијим гробовима цвета мали плави цвет заспанка да их чува кад судбина и историја већ нису.

У дому културе „Стари Колашин“ у Зубином Потоку, у понедељак 5. новемнбра, приказан је филм „Заспанка за војника“ Предрага Гаге Антонијевића, чије је приказивање премиијерно кренуло у Србији од 4. новембра ове године.

Филм „Заспанка за војника“ је снимљен по мотивима „Српске трилогије“ Стевана Јаковљевића, и говори о војницима једне тобџијске батерије у Првом светском рату који су као и стотине хиљада других учинили да слава српске војске постане бесмртна.

Неки од њих били су младићи којима је то био први рат као и главном јунаку филма Стевану, тек свршеном студенту биологије кога отац прати у рат не знајући да ли ће га икад више видети. Други су већ прекаљени ратници а опет само сељаци који ће у тренуцима предаха мислити на своје породице и родне њиве. Окупљени са свих страна Србије и бескрајно различити, кроз све тешке дане и битке постају једно у одбрани своје отаџбине.

Ово је прича о њиховом херојству и пријатељству, о слози и заједништву без кога нико од њих не би преживео. А преживео је само један и овај филм је његово сећање на своје ратне другове, уједно и сећање на пола милиона погинулих српских војника у Првом светском рату над чијим гробовима цвета мали плави цвет заспанка да их чува кад судбина и историја већ нису.

С. Ђ.
Подели на: