Најновије вести

Каменоломи сатиру „плућа” Новог Брда, људско здравље, путеве…

На територији села Стража и Коретиште налази се десетак каменолома с којих се шире облаци прашине на околину. Детонације оштећују куће и друге објекте, а тешки камиони који пролазе кроз насељена места уништавају путеве и права су опасност за пешаке Неколико десетина Срба и Албанаца из Страже, Коретишта, Горњег Кусца, Зебинца и још неколико села на територији општине Ново Брдо, започели су прошле недеље, свакодневно, мирне протесте против десетак каменолома који се налазе у атару Страже и Коретишта.

 

 

Незадовољни грађани свакодневно у времену од 14 до 15 часова блокирају регионални путни правац Прековце- -Стража-Коретиште уз истицање да каменоломи уништавају животну средину, људско здравље и путеве. Овим протестима, како се може чути од мештана поменутих села, желе да скрену пажњу јавности на то, пре свега, што тешки камиони натоварени песком и другим материјалом са каменолома који се крећу путевима уништавају их и чине непроходним за аутомобиле. Такође,  густи облаци прашине која се диже током сепарације камена шири се околином на шумска пространства, ливаде, њиве, али и насеља у близини каменолома, стварајући неподношњиву ситуацију. – Свакодневно кроз наше село прође десетине камиона тешко натоварених. Уништили су нам путеве, а крећу се толико брзо да представљају и праву опасност за пешаке укључујући и школску децу. Не смемо веш да простремо напољу, јер га прашина са каменолома прекрије и учини неупотребљивим.  Свакодневно се чују и јаке детонације које допиру са каменолома које нам оштећују куће и друге објекте. И бунари су нам пресушили услед рада тих каменолома, који ничу свакодневно „као печурке после кише” – рекао нам је један од мештана Коретишта који учествује на протестима. Председник општине Ново Брдо, Саша Милошевић, је у изјави за наш лист истакао  да општина нема ингеренције да утиче директоно на рад каменолома, као и то  да су власници каменолома добили дозволу за рад од стране Агенције за минерале и руде и неколико других министарстава.

– Ми смо до сада више пута упутили захтеве надлежним министарствима и Агенцији за минерале и руде у вези каменолома и неповољне ситуације која се тиче животне средине, али и здравља људи пре свега, али нисмо добили никакав повратни одговор – рекао нам је Милошевић. Он је истакао да ће општина Ново Брдо, на чијој се територији каменоломи налазе наставити да од надлежних инстанци тражи да се за поменути проблем пронађе адекватно решење, јер је, како је казао, ситуација заиста алармантна. На протестима се могу чути поред осталих захтеви да се путеви који су оштећени санирају под хитно и да се на каменоломима примењују мере које ће смањити прашину и детонације, као и то да камиони не користе путеве кроз насеља за превоз материјала са каменолома. Протесте прате косовска полиција и припадници  америчког сектора КФОРА-а. Подсетимо на то да су  пре око две године, житељи села Станишор, Срби и Албанци, такође организовали протесте против каменолома, али они тада нису уродили плодом. Једино што је урађено постављен је нови слој асфалта на оштећеном путу, али је пут кроз ово село поново на удару бројних натоварених тешких камиона који се свакодневно крећу њиме од раних јутарњих па до касних вечерњих сати. Многи од људи који су укључени у садашње протесте истичу да ће овог пута истрајати у захтевима који се тичу рада каменолома, јер је како кажу, ситуација је до те мере лоша, да је живот у селима око каменолома постао готово немогућ. Многи учесници протеста чак истичу да би каменоломе требало затворити тим пре јер се ради о животној средини која је до почетка рада каменолома била еколошки здрава. На овој територији налазе се и шумска пространства која зову „плућима” Новог Брда, богата флора и фауна, која је радом каменолома изложена поптуном уништавању. С.Ивковић

Подели на: