уторак, 30. маја 2023. | 10:59
Најновије вести

Канцеларија ЕУ и ОЕБС траже од Приштине да врате земљу манастиру Високи Дечани

 Два албанска предузећа још 2000. године поднела, без правне основе, захтеве за власничко право над 24 хектара манастирске земље што је Еулексов судија крајем децембра 2012. године одбио. Врховни суд Косова, 19. маја 2016. потврдио да је земљиште манастирско. Када је манастир саграђен Албанаца није било на Косову и Метохији уопште

 

Канцеларија ЕУ у Приштини и ОЕБС, као и амбасаде Америке и Велике Британије у Приштини, траже од косовских власти да спроведу пресуду Уставног суда Косова у вези имовине манастира Високи Дечани и да на тај начин подрже владавину закона као један од стубова демократског друштва, саопштено је 19. маја 2020. године из ОЕБС-а. „Канцеларија ЕУ и ОЕБС, као чланови Савета за спровођење и праћење, подстичу косовске власти да спроведу пресуду Уставног суда од 19. маја 2016. године у вези предмета спора са земљиштем манастира Дечани”, саопштио је ОЕБС у поруци. Како је саопштено из ОЕБС-а, на тај начин ће се подржати владавина закона као један од стубова демократског друштва. Амбасаде САД и Велике Британије на Косову, такође су, 19. маја, позвале косовске институције да спроведу одлуку Уставног суда од пре четири године. Поштовање судских одлука није питање избора и институције одмах морају да изврше одлуку о земљишту манастира Дечани, истакао је амерички амбасадор на Косову Филип Коснет. Како је саопштено из британске амбасаде, правила закона морају да примењују сви, без обзира на њихову политичку или другу припадност.

НЕ ПОШТУЈУ НИ СВОЈЕ

„На годишњицу одлуке Уставног суда од 19. маја 2016. којом се потврђује власништво манастира Високи Дечани над земљом у околини, још једном позивамо власти Косова да ову одлуку спроведу. Владавину закона морају да примене сви без обзира на њихову политичку или било коју другу припадност“, наводи се у објави британске амбасаде. – Неизвршавање ове одлуке тужан је пример непоштовања владавине права. Очекујемо од владе да упише земљу у катастар – поручио је игуман манастира Високи Дечани, отац Сава Јањић. Игуман је уједно на налозима својих друштвених мрежа пренео реакцију међународних званичника. Тачно, 19. маја 2016. године (пре четири године) након 16 година спорења око власништва над манастирском земљом у општини Дечани, Уставни суд Косова донео је одлуку којом је потврдио претходну одлуку Врховног суда из 2012. о потврди власничког права манастира Високи Дечани над 24 хектара спорне земље. Међутим и после четири године општинске власти у Дечанима избегавају да примене одлуку Уставног суда и земљу у катастру заведу као манастирску.

НАПАДИ НА МАНАСТИР

Од јуна 1999. године до сада на манастир су од стране екстремних Албанаца била четири оружана напада у којима је испаљено чак 23 гранате. Срећом, само је једна граната погодила зид око манастира са јужне стране. У задњем гранатирању, када је и зид погођен, 30. марта 2007. године ухапшен је починиоц Јетон Муљај из Дечана и осуђен на 3,5 године затвора. Почетком априла 2012. године на зиду око манастира исписано је неколико парола са потписом терористичке „УЧК” а ове године појавили су се и графити терористичке исламске државе. Приче Албанаца да је то њихов манастир чист је домен фантазије и невероватна лаж јер када је манастир грађен 1327 – 1335. године Албанаца уопште није било на Косову и Метохији. Када су Турци организовали први попис становништва на Косову 1455. Подсетимо да је неколико стотина Албанаца протестовало 17. децембра 2014. године у Дечанима, поводом одлуке Врховног суда да стопира одлуку о одузимању земљишта манастиру Високи Дечани. На протесту није било инцидената, а демонстранти су изнели и критике на рачун игумана Високих Дечана оца Саве Јањића којег оптужују да спроводи пропаганду. Врховни суд је претходно одлучио да до краја фебруара стопира одузимање 25 хектара манастирског земљишта. Реч је о земљишту уз сам манастир које је уговором о поклону из 1997. године Република Србија пренела у власништво Високих Дечана. Игуман манастира Сава Јањић казао је тада да су протести и претње покушај да се одузме половина манастирског поседа.

СПЕЦИЈАЛНА ЗОНА

Шеф Унмика на Косову Сорен Јесен Петерсен је почетком 2005. године донео извршну одлуку којом се манастир Високи Дечани и кањон Дечанске Бистрице стављају под посебну бригу УНМИК-а и проглашавају Подручјем специјалне зоне ( Специјал Зонинг ареа). Специјална зона се протеже, према овој одлуци, од православног гробља испред манастира, до моста на реци Бистрици, као и од обронака брда са једне и друге стране кањона. На подручју Специјалне зоне нису дозвољени градња, реконструкције, индустријска и комерцијална активност, укључујући ту и експлоатацију шума, воде и минералних ресурса. – Проглашење Дечанске долине зоном под специјалном заштитом је настојање да се читаво подручје око манастира доведе у склад са стандардима УНЕСКО-а и европским стандардима заштите природних и културних добара. Манастир Високи Дечани је априла 2004. године ушао на листу Светске културне баштине као први објекат са Косова и Метохије и то је велики разлог да се ово подручје мора заштитити у интересу свих – каже архимандрит Сава (Јањић). Иначе, у власништву манастира Високи Дечани налази се 743 хектара њива, ливада, пашњака и шума од којих је већи део и данас незаконито узурпиран од стране Албанаца.

И ЕУЛЕКС ПОТВРДИО МАНАСТИРСКО ВЛАСНИШТВО

Више стотина албанских екстремиста демострирало је и 8. фебруара 2014. године пред манастиром Високи Дечани, супротстављајући се пресуди Еулексвог судије у Приштини којом су одбачени захтеви двојице Албанаца који су поднели захтеве да је део манастирске земље њихов посед. Одлуку Еулексвог судије у фебруару је потврдио и Врховни суд Косова. Албанци су од почетка фебруара 2014. године због тога, незадовољни одлукама, у већој групи демонстрирали улицама Дечана, а 8. фебруара су кренули према манастиру где су их дочекале јаке снаге италијанског Кфора, карабињери, ЕУЛЕКС полиција и косовска полиција. Први пут од доласка Кфора капије манастира тада су биле затворене. Архимандрит Сава Јањић обавестио је тада страна представништва у Приштини, ОЕБС и ЕУЛЕКС, да је манастиру онемогућен нормалан живот и да општина Дечани, не само да не поштује законе већ отворено ради на етничком чишћењу ове територије. Еулексов судија из Приштине крајем децембра 2012. године одбио је захтеве, који су још 2000. године, поднела два Албанца, власника два друштвена предузећа, из Дечана, против манастира Високи Дечани. Наиме, ова предузећа су поднела захтев против ове православне светиње, тврдећи да имају власничко право на 23,45 хектара земље која је унутар специјалне зоне манастира Високи Дечани. У образложењу одбијања затева Еулексов судија је констатовао да се захтеви, предмети Албанаца односе на уговор о поклону који су 1997. године склопљени између Републике Србије и манастира Високи Дечани. На две поменуте парцеле својевремено су подигнути мотел „Високи Дечани” и мали погон за паковање меда „Апико”, који од почетка 1990. године нису активно радили и које је манастир добио заједно са враћеном земљом 1997. године. Зоран Влашковић

 

Подели на: