понедељак, 16. маја 2022. | 17:39
Најновије вести

Канцеларија за КиМ : Циљ акције косовске полиције провокација

Припадници косовске полиције извршили су јутрос око пет сати једнострану и противправну акцију на северу Косова и Метохије која је у супротности са важећим споразумима, а једини циљ јој је опасна провокација и дестабилизација прилика на терену, саопштила је Канцеларија за КиМ.

 

Они су на 80 метара од административног прелаза Брњак довукли тешку механизацију и људство, под изговором некаквог ојачавања полицијског пункта на прелазу.

Овиме је директно прекршен споразум о Војно-техничкој сарадњи из Куманова, потписан између Војске Југославије и КФОРА који предвиђа да се појас од једног километра од адиминистративне линије третира као зелена зона на којој је једино дозвољено присуство КФОРА, а никако других органа реда такозваног Косова, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Како се наводи, једина тачка на којој је дозвољено присуство косовске полиције јесте на самом административном пункту и то је договорено кроз споразум о интегрисаном управљању прелазима, а никако није предвиђено вршљање Косовске полиције из јужног дела Косовске Митровице у зеленом појасу.

Напомиње се да је тај принцип нарушен и пре два дана када су припадници косовске полиције покушали херметички да затворе административну линију која није у њиховој надлежности и када су приликом демонстрације силе пресекли водоводне цеви, телефонске жице, а људима онемогућили да путевима дођу до својих кућа и имања.

Такође, присуство косовске полиције из јужног дела Косовске Митровице није дозвољено на северу покрајине без одобрења Регионалног директората полиције север, што припадници КП крше готово сваки пут приликом оваквих акција.

“Овакве једностране и неодговорне акције Приштине имају један једини циљ, а то је да се у веома осетљивом безбедносном тренутку са којим се суочава читав свет изазове нова дестабилизација прилика на терену, упадима Куртијевих снага на север покрајине и Срби испровоцирају на неодмерену реакцију, што је сценарио који прижељкује Приштина”, наводи се у саопштењу.

Додаје се да такав сценарио неће поћи за руком, јер су управо Срби ти који знају цену мира и не наседају на провокације Куртијевих снага, коме су сукоби и освајање севера највећа опсесија.

“Зато још једном подсећамо Приштину да не изазивају и провоцирају Београд и Србе на КиМ и не угрожавају мир и безбедност кршењем споразума, јер у том случају сва одговорност је на Приштини, али и међународној заједници која је дужна да осигура мир и стабилност на Косову и Метохији”, закључено је у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Подели на: