Најновије вести

Канцеларија за КиМ: Обијена црква Светог Петра и Павла у Клокоту

Православна Црква Светог Петра и Павла у Клокоту обијена је на Задушнице, а лопови су из ње однели новац и одређени мобилијар., саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

 

 

Да је у цркву проваљено, приметио је мештанин који помаже око цркве и који је овога јутра кренуо да је отвори за вернике. Непознати починиоци, како се сумња, у цркву су провалили кроз прозор који су отворили пајсером.

“Срамота је да Срби на Косову и Метохији ни на Задушнице немају мира и да се њихови верски објекти скрнаве и налазе на мети чак и на дан када обележавају спомен на своје преминуле. Овај случај најречитије говори о угрожености православне баштине и верских објеката на Косову и Метохији, који су учестало мета вандала, пљачке, скрнављена, као и претензија на њихову имовину и поседе”, наводи се у саопштењу.

Само током прошле године на Косову и Метохији забележено је више од 80 инцидената чије су мете били Срби, њихова имовина, гробови, цркве…

“То јасно показује да свако нереаговање привремених инситутуција у Приштини, потпомогнуто индолентношћу међународне заједнице, шаље поруку изгредницима да су Срби и њихови објекти легитимна мета. Због тога захтевамо да се сваки овакав случај расветли, а починиоци санкционишу, јер једино тако можемо градити мир и заједничко поверење”, закључује се у саопштењу.

Подели на: