Најновије вести

Католичка миса у Цркви Светог Николе у Новом Брду, СПЦ протестује

У православном храму Светог Николе на Новом Брду служена је католичка миса без знања Српске православне цркве. Данас је на том месту православни свештеник светио водицу.

 

На сајту Епархије рашко-призренске објављено је да су римокатолички бискуп косовски Дод Ђерђи и барски надбискуп Зеф Гаши са својим свештенством и групом верника служили јуче мису на остацима православног саборног храма Светог Николе у подножју новобрдске тврђаве.

Миси је присуствовао и Исмет Хајрулаху, директор приштинског завода за заштиту споменика културе. Вест је пренело гласило римокатоличке бискупије из Приштине.

Епархија је објавила саопштење у ком истиче да је дубоко разочарана “очигледним чином злоупотребе духовне и културне баштине СПЦ и то на локалитету који су основали и градили средњовековни српски владари, што је забележено у бројној стручној и историјској литератури, како домаћој тако и страној”.

Истиче се да служењем мисе на темељима православног храма римокатоличка Бискупија косовска озбиљно нарушава до сада прилично коректне међуверске односе на Косову и Метохији и политизује баштину СПЦ која је Ахтисаријевим планом управо на предлог СПЦ укључена у специјалну заштићену зону уз сагласност представника косовских Албанаца.

Како се додаје, епархија ће од надлежних међународних и локалних институција тражити заштиту локације храма Светог Николе од даљих злоупотреба, међу којима је и недавно подизање стубова које је урађено без стручне експертизе и без сагласности СПЦ.

Пре два месеца објављена је вест да Цркву Светог Николе привремене приштинске институције у Приштини желе да претворе у тробродну базилику. Део конзерваторских радова већ је изведен. Српска православна црква се оштро томе успротивила.

Арехеолог и коаутор монографије “Црква Светог Николе – катедрала града Новог Брда”, навео је за РТС да Археолошки институт из Приштине није ни смео да ради ништа на том простору јер је по Ахтисаријевом плану Ново Брдо јасно означено као српски споменик културе.

Након што је у среду одржана католичка миса, данас је православни свештеник Стево Митрић из Новог Брда светио водицу на том месту.

Подели на: