Најновије вести

Кина наставља да подржава суверенитет Србије

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић разговарала је са амбасадором Народне Републике Кине Чен Бо о конкретним облицима сарадње две земље у области унутрашњих послова и поновном захтеву Косова за чланство у Интерполу.

 

Биљана Поповић Ивковић је истакла да Србија и Кина имају добре пријатељске односе који се интензивно развијају.

Током разговора Поповић Ивковић и Чен Бо осврнуле су се и на недавну посету Србији министра јавне безбедности Народне Републике Кине Џао Кеџија, коју су оцениле као изразито успешну.

На састанку су разматрани конкретни кораци који ће бити предузети у реализацији договора који су постигнути током посете министра Кеџија Србији, међу којима су и заједничке патроле српске и кинеске полиције које би на јесен требало да почну са радом у Београду, Новом Саду и Смедереву, саопштио је МУП.

Чен Бо је истакла да се односи две државе убрзано развијају у многим областима о чему сведоче и бројне посете високих делегација.

Говорећи о поновном захтеву Приштине за чланство у Интерполу, Поповић Ивковић је истакла да Србија изузетно цени принципијелни став Народне Републике Кине о поштовању међународног права, а тиме и територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије.

Она се захвалила на подршци коју је Кина током прошлогодишњег заседања Генералне скупштине Интерпола пружила аргументима Србије против пријема такозваног Косова у чланство ове међународне полицијске организације.

Поповић Ивковић је нагласила да је Србија тада, уз помоћ пријатеља, успела да онемогући политизацију Интерпола, која би произвела несагледиве последице по све чланице.

Она је поновила да само државе чланице Уједињених нација и посматрачи у УН могу бити чланице Интерпола, као и да би евентуални пријем тзв. Косова у ову полицијску организацију представљао кршење међународног права, пре свега Резолуције 1244 Савета безбедности УН.

Чен Бо је истакла да ће Кина наставити да пружа подршку Републици Србији у одбрани суверенитета и међународног права.

Подели на: