Најновије вести

Књига „Црквени хор Бранислав Нушић – Косовска Митровица“ на београдском Сајму књига

Промоција монографије о Црквеном хору „Бранислав Нушић“ из Косовске Митровице, коју су приредили Александар Дунђерин и Миљана Дунђерин, одржаће се у суботу 26. октобра 2019. године од 13:45 у хали 1А на штанду Канцеларије за Косово и Метохију, а у оквиру 64. Међународног београдског сајма књига.

 

Поред аутора, у програму учествују и академик Димитрије Стефановић, мр Тамара Адамов Петијевић, Петар Ракић и хор. Издавач књиге је Унија М из Косовске Митровице. Монографију је за сада могуће купити по цени од 970,00 динара у Приватном културном центру „Акваријус“ у Косовској Митровици, и у Београду, на Сајму књига (Хала 4, штандови издавача са Косова и Метохије).

Дан пре промоције, у петак 25. октобра 2019. године од 19 часова, у крипти Храма Светог Саве у Београду, Црквени хор „Бранислав Нушић“ одржаће концерт поводом 800 година аутокефалности Српске православне цркве.

Књига „Црквени хор Бранислав Нушић – Косовска Митровица“ објављена је поводом 30 година од обнављања и 90 година од оснивања овог митровачког хора. Поред тога што садржи компакт диск (аудио снимак концерта хора из Будимпеште), доступне податке о историјату, члановима, наступима и наградама, као и прилоге истакнутих појединаца из света музике и уметности о Хору, у овој богатој илустрованој монографији посебно место издвојено је и за две личности које су своје животе, судбине, нераскидиво везали за хор – оснивача Певачког друштва „Нушић“ Момчила Нешића и његовог настављача и обновитеља Петра Ракића, који и данас диригује и уметнички руководи њиме.

Ова монографија је, како се наводи у уводном делу књиге, „запис, прича о људима који су своје животе осмислили тако да покажу и докажу како ни у дигиталној ери без Бога и Љубави нема пуноће казивања. Постојање и успешан рад Црквеног хора „Бранислав Нушић“ показатељ је како и у 21. веку може да се општи срцем и душом, а не само бројевима. И да је у свему томе набројаном, а пре свега у том трајном литургијском памћењу, у том исповедању нашег духовног бића – а не у некаквим световним, историјским теоријама, нити у било каквим идеолошким, националистичким и политичким конструкцијама – суштина косовске мисли и косовског завета.“

Подели на: